Martijn Kregting - 26 mei 2023

Chinese toezichthouder waarschuwt voor gevaren AI

Een nieuw rapport van de Chinese internetregulator waarschuwt dat generatieve AI-tools zoals ChatGPT een ernstige uitdaging kunnen vormen voor bestuur, regulering en de arbeidsmarkt in China. Dat schrijft de Britse website Silicon.

Chinese toezichthouder waarschuwt voor gevaren AI image

Het Digital China Development Report 2022 van de Cyberspace Administration of China (CAC) is volgens Silicon de nieuwste indicatie dat overheden zich steeds meer zorgen maken over de snelle ontwikkeling van generatieve AI-tools, die het creëren van content zoals tekst en afbeeldingen mogelijk maken. Bekende voorbeelden zijn ChatGPT en Bard voor teksten en DALL-E voor beelden.

Grip houden op AI

China is, net als het VK, de EU, de VS en andere landen, druk bezig met het ontwikkelen van regelgeving op AI-gebied. Dergelijke regulering moet grip houden op AI-ontwikkelingen. Er zijn onder meer zorgen dat AI-toepassingen grote aantallen banen kunnen verdringen en het moeilijker zou maken om nep-informatie te herkennen. Ook wordt gevreesd voor een verlies van controle van mensen aan AI-toepassingen.

Het rapport van de CAC benadrukte de dreiging van degeneratie van waarden die kan worden veroorzaakt door de blindelingse acceptatie van generatieve AI en andere geavanceerde technologieën zoals Web3 en quantum computing.

ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI en gesteund door Microsoft, is niet beschikbaar in China. Een aantal binnenlandse technologiebedrijven, vooral e-commercebedrijf Alibaba en zoekmachine Baidu, hebben echter testversies van hun eigen vergelijkbare technologie geïmplementeerd.

Verspilling van tijd

Wei Qing, Chief Technology Officer van Microsoft China, vertelde deze week tijdens een AI-thema-evenement in Beijing dat veel van de Chinese investeringen in generatieve AI werden gedaan uit "fanatisme" en uiteindelijk een verspilling van tijd en geld zouden kunnen zijn.

Vorige maand stelde het op één na hoogste besluitvormingsorgaan van China, het Politburo, tijdens zijn driemaandelijkse vergadering dat China "een ecosysteem voor innovatie moet creëren, maar tegelijkertijd rekening moet houden met risicopreventie".

Veilige ontwikkeling

Andere overheden uiten soortgelijke zorgen, waarbij de EU verreikende AI-wetgeving ontwikkelt en de VS dezelfde kant op gaan. Zo had de Amerikaanse president Joe Biden eerder deze maand een ontmoeting met de CEO's van Google en Microsoft en twee AI-bedrijven. Doel van de bijeenkomst was ervoor zorgen dat kunstmatige-intelligentieproducten op een veilige manier worden ontwikkeld.

De Chinese internet-toezichthouder CAC heeft op 11 april ontwerpvoorschriften voor generatieve AI-dienstverlening in China uitgevaardigd, waarbij providers worden verplicht maatregelen te nemen om discriminerende inhoud, valse informatie en inhoud die de persoonlijke privacy of intellectueel eigendom schaadt, te voorkomen.

Het nieuwe rapport van de CAC waarschuwde ook voor een mogelijk "turbulente" situatie voor toeleveringsketens als gevolg van een 'strijd om kerntechnologieën', verwijzend naar de vijandelijkheden tussen de VS en China over geavanceerde technologieën zoals computerchips.