Martijn Kregting - 26 mei 2023

ACM trekt opnieuw 0609-telefoonnummers in na overtreden regels doorschakeldiensten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) trekt de komende weken zo’n 250 telefoonnummers uit de 0906-nummerreeks in. Sinds het ingaan van striktere regels voor doorschakeldiensten heeft de toezichthouder al 163 telefoonnummers uit de 0906-nummerreeks ingetrokken. Het ministerie van EZK heeft de regels voor doorschakeldiensten eind 2022 verscherpt op verzoek van ACM.

ACM trekt opnieuw 0609-telefoonnummers in na overtreden regels doorschakeldiensten image

De regels zijn aangepast vanwege het terugkerende probleem van onverwacht hoge telefoonkosten omdat mensen niet door hebben dat ze een nummer hebben gebeld dat hen tegen betaling doorschakelt naar andere nummers. In de nieuwe regels is doorschakelen via 0906-nummers verboden. Ook voor het aanbieden van andere telefoondiensten zijn de regels verduidelijkt of aangescherpt.

Betere aanpak

“Met de aangepaste regels kunnen we misleiding via doorschakeldiensten veel beter aanpakken. Dat voorkomt veel ergernis en onnodig hoge belkosten bij consumenten en bedrijven”, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. “We zijn kritisch bij het uitgeven van telefoonnummers en we blijven controleren of de regels worden nageleefd.”

In totaal heeft de ACM 153 nummers ingetrokken uit de 0906-reeks, op verzoek van de nummerhouders en nummergebruikers. Bij het controleren van alle 1657 actieve 0906-nummers heeft de ACM overtredingen vastgesteld bij 10 nummers en heeft ook die nummers ingetrokken.

Controle afgerond

De ACM heeft inmiddels alle 0906-nummers gecontroleerd. Deze nummers mogen worden gebruikt voor gratis of betaalde informatiediensten. Bij controle bleek dat er op circa 250 nummers geen dienst wordt aangeboden. Dit betekent dat de nummers niet volgens hun bestemming worden gebruikt. Die nummers trekt de ACM daarom in. Dat moet voorkomen dat ze later alsnog voor een verboden (doorschakel)dienst worden gebruikt.

De ACM rondt de komende tijd ook het controleren af van alle informatienummers die beginnen met 18. Deze nummers mogen worden gebruikt voor abonnee-informatiediensten waar bellers telefoonnummers en openbaar beschikbare informatie over een abonnee kunnen opvragen, zoals het adres of de bereikbaarheid van een bedrijf of instelling.

DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure SLTN Vierkant
AWS Summit Amsterdam liggend tm 31 mei 2023