Witold Kepinski - 20 juni 2023

Main verwerft een meerderheidsbelang in Xential

Main Capital Partners (“Main”) kondigt vandaag de strategische samenwerking met de Nederlandse documentcreatiesoftwarespecialist Xential aan. Deze samenwerking is aangegaan om gezamenlijk de (internationale) groei van Xential te versnellen. Geleid door het management en ondersteund door de expertise van Main, zal Xential haar marktpositie versterken en het productportfolio verder ontwikkelen, om een nog grotere toegevoegde waarde te leveren aan haar klanten en partners.

Main verwerft een meerderheidsbelang in Xential image

Xential, opgericht in 2009 door CEO Ruud Vos en gevestigd in Holten (Nederland), is een ontwikkelaar van een SaaS-platform voor documentcreatie. Het bedrijf biedt oplossingen om altijd en overal documenten te creëren en te beheren, om zo de grip op informatie te vergroten. Het snelgroeiende softwarebedrijf bedient meer dan 240+ klanten, verspreid over met name (lokale) overheidsinstellingen, maar ook accountantskantoren en uitzendbureaus. Xential heeft een sterke marktpositie in Nederland, evenals 70+ klanten in Duitsland.

Groeiversnelling
Xential en Main zullen intensief samenwerken om zowel een nationale als internationale groeiversnelling te realiseren. De groeistrategie zal onder andere bestaan uit het verdiepen en verbreden van het productaanbod, het (inter)nationaal verkopen door het interne team en via partners, en het onderzoeken van mogelijkheden voor strategische overnames. Deze strategie zal gericht zijn op het versnellen van organische groei, waaronder het uitbreiden van het partnernetwerk en het versterken van de internationalisering. Daarnaast zal de organische groeistrategie worden versneld door selectieve strategische combinaties met andere marktspelers.

Ruud Vos, Chief Executive Officer van Xential zegt: “In samenwerking met Main openen we nu mogelijkheden in nieuwe branches in Nederland en andere Europese landen. De kennis en ervaring van Main, gebundeld met onze expertise op het gebied van content generatie, zorgt ervoor dat we versneld onze ambities waar kunnen maken. We zijn ons erg bewust van onze sterke punten: kwalitatief goede software, betrokken en deskundige medewerkers en een benaderbare servicedesk. Dat gaan we zeker zo houden. Ook voor de doorontwikkeling van ons product kunnen we straks putten uit de kennis en kunde die het netwerk van Main meebrengt. Kortom: ik zie vooral heel veel kansen om de kracht van Xential verder uit te bouwen.”

Ivo van Deudekom, Investment Director bij Main Capital Partners, voegt toe: “Wij kennen het management team van Xential al jaren en zijn onder de indruk van de manier waarop zij de organisatie op een duurzame en snelgroeiende manier succesvol hebben opgebouwd. Xential is een toonaangevende softwareleverancier in de documentcreatie markt, onder andere door een slimme partnerstrategie, zowel in Nederland als in Duitsland. Al veel (internationale) partners gebruiken Xential private label. Voor de eindgebruiker betekent dit naadloos output opbouwen vanuit een proces-, zaakapplicatie of DMS, zonder ingewikkelde programmeerkennis of diepgaande kennis van tekstverwerkingssoftware. Samen met het Management zien wij hier veel meer (groei)potentie, in Nederland, Duitsland en daar buiten.”