Martijn Kregting - 22 juni 2023

Snakeware verduurzaamt historische pand De Gashouder

Digital specialist Snakeware verduurzaamt zijn hoofdkantoor in Sneek. Het gebouw, De Gashouder, zal vanaf deze zomer grotendeels op zonne-energie draaien. Volgens Snakeware omvat de ‘volgende stap in de duurzame ontwikkeling van het historische pand’ de plaatsing van een zwevende constructie op het ronde en hellende dak. Deze constructie zal 69 zonnepanelen herbergen.

Snakeware verduurzaamt historische pand De Gashouder image

Koninklijke Damstra installatietechniek uit Driezum kwam met de oplossing van de zwevende constructie en zonnepanelen in webvorm om het karakter van de Gashouder te behouden, ook van bovenaf gezien. De Gashouder, gebouwd in 1904, heeft een rijke geschiedenis als nutsvoorziening. Eerst werd er gas in opgeslagen en daarna water. Sinds 2013 is het gebouw het hoofdkantoor van Snakeware.

Grotendeels zelfvoorzienend

De zonnepanelen moeten ervoor zorgen dat het gebouw grotendeels kan draaien op zelfopgewekte energie, vertelt mede-eigenaar Ate van der Meer van Snakeware. "Gedurende de lente, zomer en herfst zullen we vrijwel volledig op zonne-energie kunnen draaien. Alleen tijdens de wintermaanden en donkere dagen zijn we nog deels afhankelijk van het elektriciteitsnet." Het project bouwt voort op de eerdere duurzame initiatieven van Snakeware, waaronder een geavanceerd klimaatsysteem en de recentelijke toekenning van een energielabel A++.

De speciale zwevende constructie voor het ronde hellende dak van de Gashouder, omvat zonnepanelen die zijn uitgerust met geavanceerde technologieën om de energie-efficiëntie te maximaliseren, licht Pieter Harm Sipma, projectleider bij Koninklijke Damstra installatietechniek, toe. "Het verduurzamen van de historische Gashouder was een complexe taak vanwege het industriële erfgoed, het ronde en hellende dak, en de grote hoeveelheid staal waaruit de Gashouder bestaat. We moesten een zwevende constructie bedenken, die isoleert, koudebruggen voorkomt en waarbij het karakter van het gebouw behouden blijft. We zijn er trots op dat we een op maat gemaakte oplossing hebben gevonden."

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024