Hans Steeman - 28 juni 2023

Versity introduceert open source S3-gateway

Storage solution provider Versity uit Portland (Oregon) is al een aantal jaren (sinds 2011) actief en werd opgericht door Harriet Coverston. Harriet is thans de CTO en algemeen erkend als “One of the longest continually employed programmers in the world”. Van 1967 tot nu ontwikkelt ze code.

Versity introduceert open source S3-gateway image

Versity heeft als kernactiviteit het managen van grote volumes ongestructureerde data tegen lage kosten. Men biedt massaopslag en archivering aan. Belangrijk in de bedrijfsgeschiedenis is dat men in 2021 een DELL OEM-partner werd en sinds 2023 ruim 2 exabyte aan data in beheer heeft. Het OEM-partnerschap garandeert dat de Veristy-omgeving naadloos werkt op DELL-hardware en de oplossing door DELL wereldwijd wordt gepromoot. Dutch IT Channel sprak in Santa Clare (CA) met Bruce Gilpin, Versity’s co-founder and CEO.

Bruce: “Versity introduceert nu een open source S3 gateway Met de gateway kunnen gebruikers gegevens naar een S3 store sturen en ook weer ophalen. De Scale Out Archive Manager (ScoutAM) van Versity archiveert gegevens naar object stores en tapebibliotheken en verwerkt archieven van meerdere petabytes, waarbij installaties van 60 PB niet ongebruikelijk zijn. De archieven van Versity zijn gigantisch en het bedrijf heeft een installed base van 2 exabyte voor bijna 100 klanten. Het bedrijf is momenteel betrokken bij twee afzonderlijke aanbestedingen voor archivering op exabyte-schaal.” De geografische spreiding van de klanten is globaal, 50% USA en 50% rest van de wereld.

Cloud

Bruce verklaart de sterke marktadaptatie doordat klanten steeds vaker door hebben dat de cloud perfect is als flexibele schil, maar bij permanente opslag best duur uit kan vallen. De opslag van warme data die niet in de cloud wordt verwerkt, is een kostbare aangelegenheid door de verkeerskosten. Er is behoefte aan low cost opslag van grote volumes en daar kan Versity een rol bij spelen.

Niet onvermeld laat Bruce de licentievoorwaarden. De open source software valt onder de Apache licentie. MinIO gebruikt voor zijn S3-oplossing sinds een paar jaar de GNU Affero General Public License (AGPL) v3. Het lijkt een klein verschil, maar volgens Bruce is dat niet zo. De Apachi-licentie geeft bedrijven die de code gebruiken veel meer vrijheid om informatie voor zichzelf te behouden. De AGPL-licentie eist juist het openbaar maken van alle code die er mee geproduceerd is.

Door: Hans Steeman

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024