Witold Kepinski - 28 juni 2023

Schneider Electric CO2-calculator geeft inzicht impact milieu van datacenters

Schneider Electric, speler op het gebied van de digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, onthult een nieuw raamwerk waarmee bedrijven inzicht krijgen in de volledige impact van hun datacenters op het milieu.

Schneider Electric CO2-calculator geeft inzicht impact milieu van datacenters image

Het raamwerk, dat staat beschreven in een nieuw whitepaper, bevat de gratis Lifecycle CO2e TradeOff-tool. Dit is voor het eerst dat datacenters de CO2-voetafdruk kunnen schatten, inclusief de Scope 1-, 2- en 3-emissies.

Door Scope 3-emissies van hun waardeketen te kwantificeren, kunnen organisaties hun totale CO2-voetafdruk meten, inclusief uitbestede IT-diensten van cloud- en colocatieserviceproviders. De whitepaper heeft een datagestuurde benadering om datacenterbeheerders te helpen bij het identificeren en categoriseren van de uitstoot van bedrijfsactiviteiten en de supply chain. Op basis hiervan kunnen zij prioriteiten stellen voor inspanningen om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen.

Nu de VS en de EU regelgeving voorstellen om klimaatgerelateerde informatie te verplichten, verbeteren en te standaardiseren, wordt het verantwoorden en rapporteren van Scope 3-emissies in de toekomst een vereiste. De basis voor het opstellen van een haalbaar CO2-reductieplan is het definiëren en implementeren van een kader voor de uitstoot van broeikasgassen, wat ook het berekenen van CO2 en het vaststellen van doelen opvat. Daarin moeten bedrijfsdata en emissiebronnen systematisch worden beoordeeld. Het opwekken van elektriciteit, uitstoot van broeikasgassen en waterverbruik bepalen de CO2- en watervoetafdruk van datacenters, inclusief die van hun leveranciers.

"Het ontwikkelen van een klimaatstrategie die de grootste bron van CO2-uitstoot in de waardeketen identificeert, wordt een prioriteit voor de datacenterbranche. Net als het opstellen van makkelijk te gebruiken meetmethoden. We staan 100 procent achter het streven van deze branche om de meest duurzame ter wereld te worden door hulpmiddelen gratis en direct beschikbaar te maken," zegt Pankaj Sharma, Executive Vice President, Secure Power Division bij Schneider Electric. "We hebben onze nieuwste whitepaper en gratis Lifecycle CO2-calculator gedeeld op een moment dat datacentermanagers steeds meer inzicht proberen te krijgen in hun CO2-voetafdruk. Proactieve datacenterbeheerders begrijpen dat ze in de toekomst verantwoordelijk worden gehouden voor het behalen van netto-nul klimaatdoelstellingen om te voldoen aan de verwachtingen van stakeholders, waaronder klanten, investeerders, werknemers, zakenpartners en andere partijen in supply chain."

Enkele hoofdpunten uit de whitepaper zijn onder andere:

  • Een Datacenter Lifecycle CO2e-calculator voor de kwantificering van details die Scope 3 in een datacenter van een onderneming bepalen, zoals materiaalgebonden CO2.
  • Een aanpak voor het beheer van een hypothetisch 1 megawatt-datacenter met een focus op Scope 3-emissies en voorgestelde acties voor verbeteringen, zoals de aanschaf van efficiënte en koolstofarme producten.
  • Advies over gestandaardiseerde meetmethoden en wat te meten, zoals brandstof- en energiegerelateerde activiteiten, upstream transport en distributie.

Meer informatie over duurzame ontwikkeling van datacenters is te vinden op deze website.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei