Wouter Hoeffnagel - 07 juli 2023

IDC: Generatieve AI en ESG gaat datagebruik de komende jaren veranderen

De huidige economische ontwikkelingen zijn van beperkte invloed op de groei van de Europese markt voor big data en analytics software, voorspelt IDC. De marktonderzoeker verwacht dat onder meer generatieve AI en Environmental, Social en Governance (ESG) het datagebruik de komende jaren gaan veranderen.

IDC: Generatieve AI en ESG gaat datagebruik de komende jaren veranderen image

Zowel de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne als de inflatie in Europa zijn van lichte invloed op de big data- en analysemarkten in West-Europa. De markten maakte in de tweede helft van 2022 een jaar-op-jaar groei van 18,7% door, ten opzichte van 21,5% groei in de eerste helft van het jaar. De groeivertraging is groter in Centraal- en Oost-Europa, met een groei van slechts 0,5% op jaarbasis.

IDC verwacht dat de Europese vooruitzichten gaan verbeteren, met een groei van 14% in 2023 en een opwaartse trend in de volgende jaren. Dit leidt naar verwachting tot een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 20,8% voor West-Europa en 19% voor Centraal- en Oost-Europa in de periode 2023–2027. De ongeremde groei van data-analyse en AI-oplossingen stimuleert op zijn beurt de vraag naar tools en platforms voor business intelligence en analyse stimuleren. De andere twee markten blijven hierdoor aanzienlijk achter.

'Generatieve AI is belangrijke aanjager van groei'

“Een van de belangrijkste aanjagers van groei zal de opkomst van generatieve AI zijn. Alle grootste spelers op deze markt hebben al de toevoeging van verschillende generatieve AI-oplossingen aan hun big data- en analyseportfolio aangekondigd, waaronder AWS Sagemaker, Salesforce Einstein, Azure Open AI Service en Oracle Data Safe”, zegt Veronika Paal, senior onderzoeksanalist met IDC European Software Data & Analytics.

Generatieve AI is echter slechts een van de factoren die de markt beïnvloeden. Volgens Matija Misic, onderzoeksanalist bij IDC European Software Data & Analytics: “Leveranciers gaan steeds meer op zoek naar manieren om hun data-analyseprocessen te verbeteren, vooral op ESG-gebied, waar de veranderende Europese regelgeving en aankomende normen voor duurzaamheidsrapportage, zoals ESRS, waardoor bedrijven nieuwe statistieken volgen en hun prestaties verbeteren.

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29