Hans Steeman - 10 juli 2023

SimplyBlock levert krachtig alternatief voor CEPH

Het Duitse bedrijf SimplyBlock.io is gevestigd in Brandenburg en werk met ontwikkelaars in tal van landen. Het moment is nu aangebroken om uit de stealth mode te komen en de markt te vertellen welke unieke aanpak men gekozen heeft om de markt te verrijken met een unified, secure en efficiënte storage oplossing. De doelgroep voor dit product zijn cloud aanbieders die een alternatief zoeken voor Amazon’s Elastic block Storage. Tijdens de recente IT Press Tour in Berlijn spraken we met Rob Pankow, de medeoprichter en CEO van de start-up.

SimplyBlock levert krachtig alternatief voor CEPH image

De missie: Draai applicaties en platformen op locatie, in de cloud, in een hybride cloud en de edge. Doe dat veel sneller en tegen lagere kosten met een schaalbare, veilige en eenvoudig te implementeren hybride storageoplossing, die volledig is geïntegreerd in het eigen IT-ecosysteem.

De eerste vraag is uiteraard waarom zitten Cloud aanbieders op dit product te wachten. Rob: “De grote hyperscalers (Microsoft, Google en Amazon), zijn onze klanten niet, zij bouwen hun eigen oplossingen. SimplyBlock richt zich op de kleinere spelers die hier wel hulp bij nodig hebben. Want, gedreven door AWS, Kuberneters en OpenStack zijn block-storage, file- en object-storage vanuit de cloud absoluut de toekomst. Onze oplossing is een strategie voor Tier 2 en 3 providers die een Tier 1 aanbieder als uitgagspunt gebruiken. Dus bijvoorbeeld een lokale cloud aanbieder die zijn diensten bouwt op AWS. Onze oplossing is een alternatief voor CEPH, maar dan met betere papieren.”

De aanpak is rechttoe rechtaan. De software wordt gedistribueerd en maakt gebruik van Docker voor het management van de containers. De installer van de storage node is Linux gebaseerd en draait in het account van de cloud serviceprovider. De storage nodes zijn beschikbaar als NVMe over fabrics. De virtuele drive wordt gebouwd op basis van verschillende storage clusters. Het is lineair schaalbaar tot 255 nodes en er kunnen maximaal 10.000 devices in geïntegreerd worden.

Het bedrijf beweert dat de software gebruikers de prestaties van een SAN-systeem biedt, terwijl het de kosteneffectiviteit en flexibiliteit van een softwaregedefinieerde oplossing biedt. De prijs van het product is "pay-per-use" op basis van "effectieve opslagcapaciteit per maand", oftewel per terabyte.

Voor channelpartners zijn er mogelijkheden. Rob vertelde: "We gaan naar een volledige release na de bètatests en kijken naar een go-to-market via de channelpartners, eerst via cloud serviceproviders en dan via SaaS- en managed serviceproviders en uiteraard cloud marketplaces."

Door: Hans Steeman