Wouter Hoeffnagel - 17 juli 2023

Duitsland wil afhankelijkheid van China afbouwen met nieuwe strategie

Met een nieuwe strategie wil Duitsland zijn afhankelijkheid op het gebied van onder meer grondstoffen en kritieke infrastructuur afbouwen, en desinformatie en spionage tegengaan. Het doel hierbij is volgens de Duitse overheid niet om Duitsland los te koppelen van China, al neemt het land met de strategie wel een duidelijke standpunt in rondom China wat betreft technologie.

Duitsland wil afhankelijkheid van China afbouwen met nieuwe strategie image

De strategie is afgelopen week door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock gepresenteerd. In de technologie erkent de Duitse overheid dat sleuteltechnnologieën als halfgeleiders, kunstmatige intelligentie en duurzame technologieën van steeds crucialer belang zijn voor de welvaart en veiligheid.

'Duitsland niet loskoppelen van China'

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz benadrukt in een tweet dat de Duitse overheid met de strategie Duitsland niet wilt 'loskoppelen' van China. Tegelijkertijd neemt het land met de strategie wel een duidelijker standpunt in rondom China wat betreft technologie.

Ziel ist es nicht, uns abzukoppeln. Wir wollen aber kritische Abhängigkeiten künftig vermeiden. Mit der #ChinaStrategie reagieren wir auf ein China, das sich verändert und offensiver auftritt. Für uns gilt: China ist und bleibt Partner, Wettbewerber und systemischer Rivale.

— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) July 13, 2023

In de strategie erkent Duitsland onder meer de afhankelijk van de Europese Commissie van Duitsland wat betreft (zeldzame) grondstoffen voor chipproductie. 94% van alle zeldzame grondstoffen waarvan de EU gebruik maakt zijn afkomstig uit China.

'Importbeperkingen'

Deze afhankelijkheid is extra actueel nadat de Chinese overheid ondanks importbeperkingen aankondigde voor Gallium en Germanium, wat beide cruciale grondstoffen zijn voor de productie van halfgeleiders. China lijkt hiermee terug te slaan in reactie op Westerse sancties die de toegang van het Aziatische land tot geavanceerde chips beperken.

De Duitse strategie is er dan ook op gericht op de afhankelijkheid van het buitenland af te bouwen. Onder meer door landen die partner zijn van Duitsland meer te ondersteunen en zo te komen tot een 'win-win-situatie'. Het is de bedoeling dat partnerlanden niet alleen grondstoffen winnen en verkopen aan Duitsland, maar in eigen land meer waarde creëren. Dit moet leiden tot meer welvaart en economische groei in partnerlanden.

Telecom

Daarnaast erkent de Duitse overheid in de strategie telecominfrastructuur als kritieke infrastructuur met het oog op de nationale veiligheid. Ook wijst het hierbij op bestaande wetgeving, die onder meer openbare 5G-netwerken beschermen.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024