Redactie - 02 augustus 2023

Atos verkoopt outsourcingactiviteiten en naam

Na een zoektocht van ruim een jaar heeft IT-gigant Atos een koper gevonden voor de Tech Foundations afdeling. En verrassing: die koopt ook de naam. Wat overblijft, vaart verder onder de vlag Eviden.

Atos verkoopt outsourcingactiviteiten en naam image

De investeringsmaatschappij EP Equity Investment van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky biedt twee miljard euro om het ‘oude’ Atos binnen te lijven. Het gaat daarbij specifiek om de Tech Foundations afdeling die ‘infrastructure management services’ en ‘workplace management services’ biedt, wat voornamelijk outsourcingsdiensten zijn. De aandeelhouders van de groep moeten nog groen licht geven voor de verkoop.

Helft van de werknemers en naam Atos

Als de deal door gaat – en daar lijkt het zeker op – neemt Kretinsky zowat de helft van de in totaal 110.000 werknemers over en koopt hij ook de naam Atos. Dat zou dan al tegen begin volgend jaar zijn wanneer beide partijen de operatie hopen af te ronden. Het overblijvende deel van het huidige Atos zal dan verder opereren onder de vlag Eviden en inzetten op digitale transformatie, cloud, cybersecurity en geavanceerde next-gen computing zoals AI.

Atos zit al even in slecht weer. Sinds het vertrek van topman Thierry Breton naar de Europese Commissie in 2019 stapelden slechte commerciële en financiële cijfers zich op. De waarde van het concern is gekelderd en verschillende toplui – bijna alle C-niveau’s – verlieten het bedrijf. Ruim een jaar geleden kondigde de groep aan dat het ging opsplitsen en een koper zocht voor de ‘oude’ activiteiten. Nu Tech Foundations verkocht lijkt, kan Eviden zoals het nieuwe bedrijf dus gaat heten zich helemaal richten op groeiactiviteiten zoals artificiële intelligentie en cybersecurity.

In samenwerking met Data News

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024