Redactie - 03 augustus 2023

China neemt maatregelen tegen export van militaire drones

China introduceert exportbeperkingen voor drones. Het gaat daarbij specifiek om drones die gebruikt kunnen voor militaire doeleinden.

China neemt maatregelen tegen export van militaire drones image

De beperkingen zijn in een tweetal aankondigingen bekend gemaakt. Zij hebben betrekking op onder meer drones van meer dan 4 kg zonder lading of accessoires, evenals drones die in staat zijn projectielen af te vuren of bepaalde camera's omvatten zoals laserafstandsmeters. Een woordvoerder van de Chinese overheid meldt aan The Register dat alle civiele drones die niet onder de maatregelen vallen per definitie uitgebannen zijn van export voor militaire doeleinden. Voor exportbedrijven met de juiste interne compliancesystemen beloven de Chinese autoriteiten 'gemakkelijke maatregelen zoals algemene licentiëring' mogelijk te maken.

Eerder legde China ook al exportbeperkingen op rondom grondstoffen voor chipproductie, waarbij het specifiek gaat om gallium en germanium. Een Chinese ambtenaar waarschuwde toen al dat deze maatregelen 'slechts het begin' zijn. Mogelijk houden de nieuwe exportbeperkingen dan ook verband met de Amerikaanse exportbeperkingen op het gebied van chips gericht op China. De Verenigde Staten willen hiermee voorkomen dat geavanceerde chips die voor militaire doeleinden kunnen worden ingezet in handen vallen van China.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024