Wouter Hoeffnagel - 23 augustus 2023

VMware breidt aanbod rondom transformatie aan de edge uit

VMware kondigt nieuwe mogelijkheden, oplossingen en diensten aan om klanten te helpen met het versnellen van hun digitale transformatie aan de edge. Het gaat onder meer om VMware Edge Cloud Orchestrator, waarmee het bedrijf klanten helpt bij het implementeren, beheren en beter beveiligen van edge-native applicaties en infrastructuur op schaal.

VMware breidt aanbod rondom transformatie aan de edge uit image

Zowel bedrijven als service providers kijken naar de edge als de eerstvolgende linie voor digitale transformatie. Tegenwoordig zijn edge-implementaties eigen integraties van aangepaste hardware en software. Ze maken plaats voor de nieuwe software-gedefinieerde edge die intelligent, programmeerbaar en schaalbaar is.

VMware kondigt tijdens VMware Explore 2023 Las Vegas onder meer aan:

  • Nieuwe VMware Edge-orkestratiemogelijkheden om meerdere edge-services op schaal te orkestreren en te beheren;
  • Een nieuwe retail edge-industrieoplossing om klantbetrokkenheid, verliespreventie en transformatie van verkooppunten beter te ondersteunen;
  • Een door VMware Edge beheerde connectiviteitsservice die binnenkort beschikbaar is, waarmee draadloze serviceproviders particuliere 4G/5G-services aan ondernemingen kunnen leveren.

"De groeiende vraag naar edge computing in alle sectoren stimuleert de behoefte aan automatisering en orkestratie", zegt Sanjay Uppal, senior vice president en general manager van Service Provider en Edge bij VMware. "De VMware Edge Cloud Orchestrator is een krachtige nieuwe tool die onze bewezen mogelijkheden voor netwerkautomatisering en orkestratie uitbreidt om organisaties te helpen hun edge-implementaties veiliger en kosteneffectiever te installeren, configureren, bedienen en onderhouden. Voortbouwend op onze geschiedenis van het opschalen van edge-netwerken van carriers naar enterprise, is VMware Edge Cloud Orchestrator de eerste software-gedefinieerde edge-oplossing voor schaalbare ‘end-to-edge’ infrastructuur."

VMware Edge Cloud Orchestrator

Ondernemingen zijn op zoek naar een transformatie van zowel de waarde die ze aan hun klanten leveren als de manier waarop ze deze waarde leveren. De uitdaging om de edge effectief te benutten, is de complexiteit van mensen, processen en technologie. Dit omvat een gebrek aan betrouwbare connectiviteit met een centraal datacenter of cloudlocatie, een gebrek aan IT-expertise ter plaatse en de noodzaak om implementaties op te schalen naar duizenden locaties, vaak over domeinen en geografische grenzen heen.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, introduceert VMware nieuwe orkestratiemogelijkheden voor de edge. VMware Edge Cloud Orchestrator (voorheen VMware SASE Orchestrator) biedt uniform beheer voor VMware SASE en de VMware Edge Compute Stack, een primeur in de branche om de kloof tussen edge-netwerken en edge-computing te overbruggen. Dankzij verbeteringen aan de orchestrator kunnen klanten hun edge-omgevingen probleemloos plannen, implementeren, uitvoeren, visualiseren en beheren, waardoor ze edge-native applicaties kunnen uitvoeren die gericht zijn op bedrijfsresultaten. De VMware Edge Cloud Orchestrator (VECO) levert holistisch edge-beheer door een enkele console te bieden voor het beheren van de edge-compute-infrastructuur, netwerken en beveiliging.

Software-gedefinieerde edge

VMware definieert de software-gedefinieerde edge als een gedistribueerde digitale infrastructuur die workloads uitvoert op een aantal locaties, dicht bij endpoints die gegevens produceren en consumeren. Daar waar de gebruikers en apparaten zich bevinden, of ze nu op kantoor, onderweg of op de werkvloer zijn. Ondernemingen hebben oplossingen nodig om deze elementen veiliger en betrouwbaarder op een schaalbare manier met het grotere bedrijfsnetwerk te verbinden. VMware Edge Cloud Orchestrator is de sleutel tot het mogelijk maken van een software-gedefinieerde edge-benadering. VMware's benadering van de software-gedefinieerde edge biedt infrastructuur van het juiste formaat (de stack verkleinen tot de kleinst mogelijke voetafdruk); op een “pull-based” orkestratie (beveiligings- en administratieve updates worden ‘gehaald’ door de workload); en netwerkprogrammeerbaarheid (gedefinieerd door API's en code).

"Audi wil fabrieksautomatisering naar een hoger niveau tillen en profiteren van een schaalbare edge-infrastructuur in zijn fabrieken over de hele wereld", zegt Jörg Spindler, Global Head of Manufacturing Engineering bij Audi. “Audi's Edge Cloud 4 Production wordt het belangrijkste onderdeel van deze digitale transformatie en vervangt individuele pc's en hardware op de werkvloer. Uiteindelijk zal het de uptime van de fabriek, de flexibiliteit en de snelheid van het uitrollen van nieuwe applicaties en tools in de hele productielijn verhogen. VMware Edge Compute Stack (ECS) en de VMware Edge Cloud Orchestrator (VECO) bieden Audi een schaalbare manier om een gedistribueerde edge-infrastructuur te beheren, middelen efficiënter te managen en de operationele kosten te verlagen.”

VMware Edge Compute Stack

Bedrijven hebben edge computing use cases gezien en aangepakt op de werkvloer, in winkels, op boorplatforms en meer. Volgens IDC is edge computing mainstream geworden, omdat de mogelijkheid om applicaties en data naar fysieke locaties te distribueren een sleutelelement is van de meeste digitale transformatie-initiatieven. De wereldwijde uitgaven voor edge computing zullen volgens voorspellingen van IDC in 2023 zo'n 208 miljard dollar bedragen, een stijging van 13,1% ten opzichte van 2022.

Voortbouwend op de lancering van VMware Edge Cloud Orchestrator, onthult VMware nieuwe orkestratiemogelijkheden voor VMware Edge Compute Stack op basis van Project Keswick. Keswick is beschikbaar als Technology Showcase en stelt edge-beheerders in staat om met VMware te werken om use cases te ontwikkelen. De oplossing vereenvoudigt de levenscyclusbeheer van op virtuele machines (VM) en containers gebaseerde applicaties en infrastructuur. De technologie biedt 'pull-based' configuratie met 'zero-touch provisioning' en ondersteunt GitOps-principes voor gewenst statusbeheer. Met schaalbare implementatie- en operationele mogelijkheden helpt het klanten bij het automatiseren van beveiligingsupdates over de edge-infrastructuur en is het geschikt voor edge zonder een stabiele inkomende netwerkverbinding.

De ondersteuning van VMware Edge Compute Stack voor nieuwe en bestaande applicaties stelt klanten in staat om hardware te consolideren en applicaties in hun eigen tempo te moderniseren. De low-latency-architectuur helpt bij het bedienen van high-speed robotica en het delen van GPU-bronnen tussen applicaties. Dit vermindert infrastructuur- en beheer-overhead, waardoor klanten hun edge-activiteiten kunnen schalen voor innovaties. VMware biedt de betrouwbaarheid en veerkracht die klanten nodig hebben om herhaaldelijk de belangrijkste Operational Technology (OT)-applicaties uit te voeren.

VMware Retail Edge

De nieuwe VMware Retail Edge-oplossing brengt de flexibiliteit, het beheermogelijkheden en beveiliging van VMware Edge Compute Stack naar winkelomgevingen. VMware Retail Edge is een software-gedefinieerd platform om cruciale bedrijfsresultaten te leveren en stelt klanten in staat om hun zakelijke services in al hun winkels eenvoudig en kosteneffectiever te bouwen, uit te voeren, te beheren, te verbinden en te beschermen. Met VMware Retail Edge kunnen klanten de infrastructuurkosten en het beheer in de winkel verlagen, applicaties op afstand on-demand implementeren en onderhouden en de implementatie van de volgende generatie AI-apps versnellen.

VMware Retail Edge maakt het adopteren van oplossingen van partners sneller en kosteneffectiever door deze apps te consolideren op één schaalbaar winkelinnovatieplatform. Door VMware Retail Edge te combineren met oplossingen van partners zoals Chooch.ai en Stratodesk, kunnen retailers klantbetrokkenheid, verliespreventie en transformatie van verkooppunten beter ondersteunen.

Eerste VMware Private Mobile Network beschikbaar

VMware kondigt daarnaast aan dat het VMware Private Mobile Network, een beheerde connectiviteitsservice om digitale edge-transformatie te versnellen, beschikbaar wordt in het huidige kwartaal (FY24 Q3). VMware werkt samen met wireless service providers om de complexiteit van particuliere mobiele netwerken weg te nemen en ondernemingen in staat te stellen zich te concentreren op hun strategische bedrijfsresultaten. VMware Private Mobile Network is gebouwd op VMware Edge Compute Stack en biedt service providers VMware-technologie geïntegreerd in bestaande IT-beheerplatforms. Betacom, Boingo Wireless en Federated Wireless zijn de eerste draadloze bèta wireless service provider-partners voor dit nieuwe aanbod.

Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023 IGEL - Cloud Expo BN BW start 27-11/7-12
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29