Witold Kepinski - 25 augustus 2023

Publieke sector kijkt naar het verkorten van de werkweek

Maar liefst 35 procent van de organisaties in de Nederlandse publieke sector kijkt naar het verkorten van de werkweek om zo te besparen op personeelskosten. Dit blijkt uit onderzoek van Unit4, speler in cloud bedrijfssoftware voor dienstverlenende organisaties, onder 300 beslissers in de publieke sector afkomstig uit Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Zweden. Ook onder de andere landen in dit onderzoek is het een populaire optie: gemiddeld denkt dertig procent na over deze stap.

Publieke sector kijkt naar het verkorten van de werkweek image

Andere opties die bij de Nederlandse publieke sector in trek zijn om kosten te besparen, focussen zich verrassend genoeg op een initiële investering. Zo denken bedrijven in deze sector erover na om te investeren in technologieën, die uiteindelijk tot een kostenbesparing kunnen leiden. Ruim een op de drie organisaties in de publieke sector (35%) wil dan ook investeren in (goedkope) technologieën die voor meer efficiëntie in de samenwerking zorgen. Hetzelfde percentage denkt na over een overstap naar SaaS-oplossingen om de hardware- en onderhoudskosten te verlagen. Waar momenteel nog niet ontzettend vaak door de publieke sector naar gekeken wordt, is het onderdeel worden van een shared service (13%).

Wanneer we de andere landen uit het onderzoek in ogenschouw nemen, dan valt op dat de publieke sector in het buitenland ook kijkt naar hoe zij de kosten bij burgers of gemeentelijke diensten kunnen drukken. Daar wordt vooral over nagedacht in het Verenigd Koninkrijk (37%) en Canada (35%). In Nederland gaat dit om nog geen kwart (23%).

Financiering neemt toe
Organisaties in de publieke sector kunnen niet alleen kijken naar hoe zij de uitgaven zo laag mogelijk kunnen houden, maar ook naar hoe zij hun inkomsten kunnen vergroten. Zo kon een deel van de organisaties de afgelopen tijd op meer subsidies rekenen. Bij veertig procent is de financiering in de afgelopen twee jaar via centrale of lokale overheden dan ook toegenomen. Zij kregen bijvoorbeeld extra financiën om goed met de gevolgen van COVID-19 om te kunnen gaan. Nog eens veertig procent heeft meer financiering ontvangen van goede doelen of andere niet-regering organen. Bij iets minder dan één op de tien organisaties (7%) zijn de inkomsten afgelopen twee jaar gelijk gebleven.

Wilfried Teunissen, Sales Manager Public Sector Benelux bij Unit4: “Ook de publieke sector ontkomt niet aan het feit dat het lastige economische tijden zijn. Logisch dus dat zij zoeken naar manieren om de kosten te drukken. Ik vind het mooi om te zien dat veel organisaties inzien dat een initiële investering in technologie uiteindelijk veel kosten kan besparen. Bedrijven zijn misschien geneigd om weinig uitgaven te doen op dit moment, maar wanneer je iets verder vooruitkijkt dan zijn sommige investeringen meer dan te rechtvaardigen. Daarnaast bespaar je niet alleen tijd, maar kunnen soepele processen ook echt invloed hebben op het geluk van medewerkers. Zij zijn door een juiste inzet van automatisering namelijk van repeterende taken af en kunnen hun tijd focussen op verbeteringen en initiatieven waar burgers profijt van hebben.”

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei