Wouter Hoeffnagel - 06 september 2023

Aantal IT-overnames stijgt minder hard dan vorig jaar

Ook dit jaar zijn er weer veel overnames in de Nederlandse IT-sector. Het aantal loopt echter minder hard op als vorig jaar, onder meer dankzij de hogere rente.

Aantal IT-overnames stijgt minder hard dan vorig jaar image

Dit blijkt uit cijfers van het CBS en financieel adviesbureau CFI in samenwerking met Computable, waarover het FD bericht. Op dit moment staat het aantal deals in de IT-sector op ongeveer tweehonderd. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar vonden er nog zo'n driehonderd overnames plaats in de sector.

Onder meer het aantal overnames onder IT-dienstverleners is sterk gedaald. Het aantal ligt ongeveer de helft lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

'Nog altijd bovengemiddeld veel fusies en overnames'

"Met wat slagen om de arm, want de CBS-cijfers zijn voorlopig, zie je dat het binnen de IT nog wel beter dan gemiddeld gaat met het aantal fusies en overnames", zegt Diederik Stadig, econoom bij ING tegen het FD. ING voorspelde in enkele maanden geleden in een rapport al dat het aantal overnames in de IT-sector afneemt, maar de consolidatie in de sector doorzet.

Met name de hogere rente zorgt voor een lager aantal fusies en overnames. De hogere rente maakt financiering duurder. "Het aantal transacties neemt ook af doordat het aanbod geringer wordt", zegt ceo Maarten van Montfoort van Interstellar tegen het FD. Van Montfoort heeft de indruk dat veel bedrijven die willen verkopen wachten op een gunstigere tijd, aangezien de hogere rente ook de waardering van techbedrijven onder druk zet.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei