Wouter Hoeffnagel - 08 september 2023

Britse miljardenclaim ingediend tegen Google

Een Britse consumentenorganisatie dient een massaclaim in tegen Google van ruim zeven miljard pond, omgerekend zo'n acht miljard euro. De Amerikaanse techgigant schendt volgens Consumer Voice de Britse mededingingswet.

Britse miljardenclaim ingediend tegen Google image

De claim is door Consumer Voice ingediend bij de Britse Competition Appeal Tribunal. De organisatie eist een schadevergoeding van 7,3 miljard pond voor vrijwel alle 65 miljoen volwassen Britten, wat neerkomt op zo'n 100 pond per volwassene.

Hogere prijzen berekenen aan adverteerders

De consumentenorganisatie stelt dat Google zijn dominante positie op de markt voor zoekmachines misbruikt door hogere prijzen te vragen aan adverteerders. Deze adverteerders zouden deze extra kosten op hun beurt doorbereken aan consumenten. Zij betalen hierdoor voor goederen en diensten een hogere prijs dan nodig.

Ook zou Google zijn dominante marktpositie gebruiken door zijn zoekmachine op mobiele apparaten te bundelen met andere diensten. Smartphonefabrikanten die een licentie willen verkrijgen voor de Play Store van Google, moeten bijvoorbeeld ook Google Search en Google Chrome op hun smartphone voorinstalleren. Ook zou Google Apple betalen om op apparaten van de Amerikaanse techgigant de standaardzoekmachine te zijn.

'Opportunistisch en speculatief'

Google kan zich niet vinden in de aantijgingen. Een woordvoerder noemt de zaak 'opportunistisch' en 'speculatief'. Google heeft al laten weten zich tegen de aantijgingen te zullen verzetten.

IGEL - Cloud Expo BN BW start 27-11/7-12 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
IGEL - Cloud Expo BN start 27-11/7-12