Martijn Kregting - 21 september 2023

Overheid VS: Google wil te veel geheim houden

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft maandag bezwaar gemaakt tegen het verwijderen van het publiek uit de rechtbank tijdens enkele discussies over de prijsstelling van online adverteren door Google. Het is slechts één van de kwesties die centraal staan in het antitrustproces dat in Washington aan de gang is.

Overheid VS: Google wil te veel geheim houden image

De Amerikaanse overheid wil aantonen dat Alphabet’s Google de antitrustwet heeft overtreden om zijn dominantie op het gebied van online zoeken te behouden. De zoekdominantie leidde tot snel stijgende advertentie-inkomsten, waardoor Google een bedrijf met een omzet van ruim 1 biljoen dollar werd.

Openbaarheid

Regeringsvertegenwoordiger David Dahlquist wees volgens Reuters op een document dat was geredigeerd (lees = informatie zwart gelakt), met als inhoud over de tarieven van Google voor zoekadvertenties. Dahlquist betoogde vervolgens tegen rechter Amit Mehta, dat informatie zoals het document niet mag worden geredigeerd. Openbaarheid van dit soort informatie vormt de kern van de zaak van Justitie.

John Schmidtlein drong er namens Google op aan dat alle discussies over prijzen achter gesloten deuren plaatsvinden, wat betekent dat het publiek en verslaggevers de rechtszaal moeten verlaten. Het is niet ongebruikelijk dat bij fusieprocessen informatie zoals marktaandeel, bedrijfs- en prijsstrategieën geheim blijft.

Openbaar te volgen

Katherine Van Dyck, een ervaren procesadvocaat en senior juridisch adviseur bij het Amerikaanse Economische Vrijheden Project, heeft erop aangedrongen dat het proces openbaar te volgen is, zoals de hoorzittingen voorafgaand aan het proces plaatsvonden vanwege de COVID-19-pandemie. Rechter Mehta heeft die motie afgewezen. Van Dyck is van mening dat dit een verkeerd besluit is.

“Als je deze zaken hebt met een groot, breed publiek belang en publieke betekenis, moeten de rechtbanken daar beter rekening mee houden, hun regels veranderen en gelijke tred houden met de moderne technologie.”

Een voorbeeld was de getuigenis die begin maandag werd gegeven door Brian Higgins, een directeur van operator Verizon, over de beslissing van het bedrijf om de Chrome-browser van Google altijd vooraf te installeren met Google Search op zijn mobiele telefoons.

Na ongeveer 30 minuten getuigenis vond de getuigenis van Higgins verder achter gesloten deuren plaats. Het is mogelijk dat hem werd gevraagd naar de betalingen van Google aan Verizon, maar het publiek zal het nooit weten. Deze betalingen – waarvan de regering zei dat deze jaarlijks 10 miljard dollar bedragen aan mobiele providers en anderen – hielpen de in Californië gevestigde technologiegigant krachtige standaardposities te verwerven op smartphones en elders.

Kwaliteit versus monopoliegedrag

Tot nu toe verdedigt Google zich door te benadrukken dat het hoge marktaandeel een weerspiegeling is van de kwaliteit van zijn product en niet van illegale acties om monopolies op te bouwen in sommige aspecten van zijn activiteiten.

De antitruststrijd zou de toekomst van het internet kunnen veranderen, dat nu wordt gedomineerd door vier giganten die sinds de regering-Trump onder toezicht staan van het Congres en antitrusthandhavers. Bedrijven hebben zichzelf verdedigd door te benadrukken dat hun diensten gratis zijn, zoals in het geval van Google, of goedkoop, zoals in het geval van Amazon.com (AMZN.O).

Als blijkt dat Google de wet heeft overtreden, moet rechter Mehta overwegen Wat de vervolgstappen zijn. Hij Google simpelweg gelasten een einde te maken aan praktijken die hij illegaal heeft bevonden, of hij kan Google opdracht geven bepaalde activa te verkopen.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024