Marco van der Hoeven - 28 september 2023

Technologie voor een betere wereld

Efficiënt inzetten van technologie heeft primair impact op kosten en bedrijfsresultaten. Maar zeker zo belangrijk is tegenwoordig de sustainability-component, die even hoog op de agenda staat als andere overwegingen om te investeren in slimme oplossingen.

Technologie voor een betere wereld image

“Duurzaamheid is voor iedereen een belangrijk onderwerp, dus ook voor ons” zegt Sander Scholten, Sales Director Nederland bij Nutanix. “Wat wij doen met kostenbesparingen kun je direct terugvertalen naar het gebruik van minder middelen. Wanneer je bijvoorbeeld met VM’s in AWS werkt met 800 CPU’s met heel veel geheugen, en daarvan is eigenlijk de helft overbodig, dan verspil je veel middelen. Wanneer je dat aantal kunt verminderen tot 400 bespaar je veel energie. Op die manier draagt technologie van Nutanix bij aan duurzaamheid en een betere wereld.”

Ricardo van Velzen, Manager Systems Engineering bij Nutanix, vult aan: “Het begint al bij ons fundament, de convergente infrastructuur. Die biedt al heel wat duurzaamheidsvoordelen, zoals een kleinere voetafdruk in een datacenter en minder energieverbruik. Afhankelijk van de omvang van je bedrijf kan dat relevant zijn.”

Mensen
“We proberen ook minder mensen aan het systeem te hebben, dat vermindert eveneens het energieverbruik. We zijn dus continu op zoek naar het verminderen van platformen en mensen aan het systeem. Maar het blijft belangrijk om ons bij onze kerntaken te houden. Ik denk dat een van onze belangrijkste taken is om te zeggen: optimaliseer binnen je domein om je bijdrage te leveren.”

Duurzaamheid is een belangrijke pijler onder iedere ESG-strategie, maar ook thema’s als diversiteit en inclusiviteit maken daar een essentieel onderdeel van uit. Scholten: “Ik denk dat we ons daar net zo bewust zijn als veel andere organisaties. Het speelt bij ons een rol in het wervingsproces en in interne overwegingen, bijvoorbeeld wanneer er functies vrijkomen.”

Actief
“Diversiteit binnen de organisatie is iets waar we actief aan werken. Toen ik bijvoorbeeld in mijn team kwam ben ik een initiatief gestart om ervoor te zorgen dat we daar niet alleen veertigers of vijftigers in hadden, maar ook andere leeftijdsgroepen, om een basaal voorbeeld te noemen.”

“Deze uitdaging heb ik niet alleen gezien bij Nutanix, maar ook bij vorige werkgevers werd dit serieus opgepakt. Wat in Nederland bijvoorbeeld speelt is dat we vrij traditioneel gestructureerd zijn als land, bijvoorbeeld in de verhouding tussen de kosten van kinderopvang tot wat iemand verdient. Ik verwacht dat dit in de loop van de tijd wel zal veranderen, al hebben we hier nog een lange weg te gaan.”

Inclusiviteit
“Gelukkig zie ik steeds meer vrouwen komen in eerstelijns-functies. We willen beide profielen aan tafel hebben. En een ander belangrijk aspect is inclusiviteit. Toen ik bij Nutanix kwam zag dat er nog het een en ander te verbeteren was op dit gebied, maar daar kunnen we zelf invloed op uitoefenen. We hebben bijvoorbeeld een systeem waarbij medewerkers zich een paar keer per jaar kunnen uitspreken. We merken dat mensen het gevoel hebben dat we daadwerkelijk invulling geven aan diversiteit en inclusiviteit, en hierover duidelijk communiceren.”

Consumptiemodel
Duurzaamheid past ook in een duidelijk zichtbare veranderingen van het consumptiemodel in de markt. Van Velzen: “Bedrijven wil steeds meer naar een consumptiemodel dat vergelijkbaar is met elektriciteit: je steekt de stekker in het stopcontact en je hebt wat je nodig hebt aan infrastructuur.”

“De trend is een duidelijke verschuiving naar 'everything as a service'. Het is een natuurlijke ontwikkeling, die voortkomt uit de ervaring van die een keuze maken op het gebied van technologie, en zich soms realiseren dat ze dit moeten bijstellen, of dat hun keuze niet de juiste was. Dan willen ze iets anders proberen.”

Regie
“Wat wij hieraan toevoegen is de mogelijkheid om zelf de regie te blijven voeren over je business, want dat is waar je zelf het meeste verstand van hebt. Het is dus belangrijk om selectief te zijn in wat je uitbesteedt. Dit zie we bij veel organisaties: ze beginnen te begrijpen dat ze zelf de regie moeten voeren. Wij bieden gereedschap aan waarmee je op het gebied van infrastructuur de controle kunt houden.

Scholten: “Ik denk dat deze trend, die we in Nederland vaak 'ontzorgen' noemen, zich steeds sneller zal doorzetten. Bij kleinere en middelgrote bedrijven zie je dat ze ervoor kiezen om alles uit te besteden, terwijl grotere bedrijven door hun omvang selectiever kunnen zijn. Zij kunnen beslissen welke taken ze uitbesteden en hoe ze regie houden over hun eigen zaken.”

Om organisaties te helpen de regie te behouden, maar zonder extra workload voor IT-teams, heeft Nutanix recent Project Beacon geïntroduceerd. Deze Platform as a Service-dienst koppelt de applicatie en data los van de onderliggende infrastructuur, waardoor ontwikkelaars een applicatie slechts éénmaal hoeven te ontwikkelen en direct op alle cloudplatformen kan laten draaien. Dit geeft ontwikkelaars meer vrijheid en controle over hun omgeving en de applicaties die daarop draaien.

Containerplatform
Van Velzen: “Omdat de trend vanuit de organisatorische kant inderdaad is om het goed te beheren zijn veel partijen op zoek naar een cloud-platform. En belangrijk in die cloud is een zelfbedieningsportaal dat je kunt delegeren naar verschillende afdelingen om met diverse infrastructuren om te gaan. Wij hebben hard gewerkt om zo’n platform te ontwikkelen.”

“We gaan nu met technologie in een richting waarbij veel bedrijven nadenken over het bouwen van applicaties in containers in plaats van monolithische applicaties. De volgende stap wordt dan containers als een service. We gebruiken Kubernetes als de facto standaard voor het beheren van de containers, en laten die landen op een Nutanix-infrastructuur, ongeacht het Kubernetes-platform.“

“Ons Nutanix-platform is erg goed in de opslaglaag. We hebben de manier waarop Google dit doet in de cloud gekopieerd en daarmee een gedistribueerde opslagomgeving gecreëerd, die we zeer efficiënt kunnen inrichten. De volgende stap waar we nu aan werken, is de dataopslag voor zo’n een containerplatform, ook efficiënt en goed te regelen. Dus om te zorgen dat we daar Enterprise functionaliteit voor bieden, zoals snapshot maken van containers en container data replicatie verzorgen. Iets wat veel container platformen niet kunnen. Dit hebben we net hebben gelanceerd onder de naam Nutanix Dataservices voor Kubernetes (NDK). Deze ontwikkeling brengen we juist nu naar de markt omdat we zien dat steeds meer klanten kijken naar containergebaseerde applicaties. Niet iedereen is daar al klaar voor, en voor sommigen is het nog een verre toekomst. Maar als fabrikant moet je er wel mee bezig zijn, en voor ons is dit momenteel een groot project waar we nu aan werken.”