Witold Kepinski - 27 oktober 2023

Cisco kondigt nieuwe AI-strategie voor Webex aan

Cisco heeft op zijn jaarlijkse conferentie WebexOne een nieuwe AI-strategie voor Webex aangekondigd die communicatie en samenwerking verder verbetert. Deze strategie richt zich niet uitsluitend op tekst of documenten, want Cisco gaat AI ook inzetten om audio en video te optimaliseren, onder meer in situaties met beperkte bandbreedte. Bovendien heeft Cisco zijn Webex AI Assistant geüpdatet met nieuwe functies om de productiviteit verder te verhogen. Deze verbeteringen zijn van toepassing op het volledige Webex-portfolio.

Cisco kondigt nieuwe AI-strategie voor Webex aan image

"AI vormt de sleutel om hybride werken en de samenwerking en communicatie tussen mensen verder te verfijnen", zegt Jeetu Patel, Executive Vice President en General Manager, Cisco Security & Collaboration. "In de afgelopen jaren hebben we talloze innovaties toegevoegd aan Webex. De aankondiging van vandaag is een monumentale stap voorwaarts, waarbij AI nu een integraal onderdeel is van elk aspect van Webex en dat biedt ontelbare voordelen."

Introductie van real-time mediamodellen

Zicht- en hoorbare signalen door gebruikers of het verlaten van de ruimte tijdens een vergadering: het biedt waardevolle contextuele informatie over menselijke interacties. Met onze nieuwe Real-Time Media Models (RMM's) in Webex zullen we deze signalen vastleggen en verwerken om de audio- en videokwaliteit van vergaderingen te verbeteren. Deze modellen kunnen personen en objecten herkennen en acties zoals bewegingen en gebaren analyseren. We kunnen dankzij RMM ook audio en video gebruiken als contextsignalen in samenvattingen van vergaderingen.

Nieuwe Webex AI Codec voor betere audio- en videokwaliteit

Netwerkstoringen kunnen de de kwaliteit van gesprekken en vergaderingen aanzienlijk beïnvloeden. Beperkte bandbreedte, bijvoorbeeld vanuit de auto of in een hotelkamer met slechte connectiviteit, leidt vaak tot haperende audio of video, wat frustratie bij gebruikers veroorzaakt. Om altijd optimale realtime communicatie en audiokwaliteit te garanderen in Webex, presenteert Cisco vandaag een nieuwe Webex-codec, aangedreven door generatieve AI.

De Webex AI Codec zorgt voor extra signaalbetrouwbaarheid in geval van eventueel netwerkpakketverlies door haperende bandbreedte. Webex AI Codec bevat ook ingebouwde spraakverbeteringsfuncties, bijvoorbeeld voor de onderdrukking van ruis en geluidsreflectie en voor de versterking van bandbreedte. Die functies moeten helder geluid in Webex garanderen.

Op dezelfde manier zal Webex machine learning toepassen om de videokwaliteit te verbeteren, met behulp van Super Resolution. Die feature maakt HD-vergaderingen mogelijk met videokwaliteit, ongeacht de bandbreedte.

Webex AI Assistant helpt werknemers en klanten

Met de onlangs gelanceerde Webex AI Assistant kunnen gebruikers Webex onder meer vragen om vergaderingen deels of volledig samen te vatten. De tool is al geïntegreerd in Cisco Collaboration-apparaten en is nu beschikbaar voor het hele Webex-portfolio. Enkele nieuwe mogelijkheden van Webex AI Assistant zijn onder andere:

Change Message Tone: de assistent doet suggesties voor aanpassingen in de toon, opmaak of formulering in Webex-berichten en Slido. De Webex AI Assistant kan bijvoorbeeld voorstellen om scherpe feedback in een presentatie te verzachten

Meeting Summaries helpt gebruikers bij het inhalen van vergaderingen, deels of volledig. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen om enkel het geschreven gedeelte van de financiële bespreking te volgen en vervolgens een korte video bekijken die de hoogtepunten van de vergadering in zijn geheel samenvat.

Daarnaast vat Message Summaries ongelezen berichten of discussies samen. Gebruikers kunnen ook vragen om alleen berichten van hun leidinggevende samen te vatten in een groepschat.

Andere aankondigingen tijdens WebexOne

Cisco en Bang & Olufsen presenteren nieuwe Bang & Olufsen Cisco 950 draadloze earbuds. Die zijn gemaakt voor thuis- en hybridewerkers die veel onderweg zijn. Ze zijn geoptimaliseerd voor Webex Meetings and Calling en bieden sterke beveiliging en mogelijkheden voor centraal beheer door IT-teams via Webex Control Hub. De oordopjes hebben een bovengemiddelde batterijduur, uitzonderlijke audiokwaliteit, Adaptive Active Noise Cancellation, in-ear voice notificaties, on-ear bediening en de meest recente Bluetooth 5.2 voor snelle koppeling. De volledige aankondiging, inclusief foto’s, vind je hier.

Cisco breidt de samenwerking met NVIDIA uit. Daarmee vertwintigvoudigt Cisco alvast de AI-mogelijkheden van zijn RoomOS besturingssysteem. Daarnaast introduceert Cisco nieuwe producten die gebruikmaken van NVIDIA’s Jetson edge AI-platform. Voor de nieuwe Room Kit EQX en Cinematic Meetings gebruikt Cisco de audio- en video-intelligentie van NVIDIA's AI-motor om samenwerking te optimaliseren en meer inclusieve vergaderingen mogelijk te maken. NVIDIA en Cisco voegen geavanceerde camera, audio en spraakintelligentie toe waardoor het gevoel van afstand tussen deelnemers vervaagt. Het volstaat om Room Kit EQX te koppelen met een televisiescherm. Dit concept, waarbij elke deelnemer het gevoel heeft zich in dezelfde ruimte te bevinden, noemt Cisco Distance Zero. De volledige aankondiging, inclusief foto’s van de nieuwe producten, vind je hier.

Webex by Cisco is binnenkort beschikbaar op AppleTV en Apple Watch. Webex was al langer beschikbaar voor iPad en Apple Carplay, nu kun je Webex ook downloaden in de stores van AppleTV en Apple Watch. Door hun iPhone met AppleTV te verbinden, kunnen gebruikers hun vergadering projecteren op een groter televisiescherm. Met Apple Watch krijgen gebruikers een handig overzicht van hun vergaderingen, en met een enkele toets kunnen gebruikers deelnemen in audiomodus. Meer informatie, inclusief foto’s, vind je in deze blog.