Redactie - 29 oktober 2023

X baas Elon Musk bindt strijd aan met YouTube, LinkedIn en banken

Elon Musk wil op zijn social media platform X de strijd aanbinden met YouTube en LinkedIn op het gebied van videodiensten en personeelswerving. Maar hij wil van X ook een banking-app maken.

X baas Elon Musk bindt strijd aan met YouTube, LinkedIn en banken image

En daarnaast zegt Musk ook dat hij een persberichtendienst met de naam XWire wil oprichten. Veel plannen dus, en Musk kondigde dit allemaal aan tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de overname van het voormalige Twitter, precies een jaar geleden. De Amerikaanse techsite The Verge kon de hand leggen op een opname. Daarin zegt Musk dat hij verwacht dat ‘X tegen het einde van 2024 centraal zal staan in je financiële leven’. Voorlopig is nog helemaal niet duidelijk hoe de nieuwe diensten eruit zullen zien.

‘Decennium van innovatie in slechts twaalf maanden’

In een interne memo aan het personeel van X kondigden Musk en X-topvrouw Linda Yaccarino een ‘decennium van innovatie in slechts twaalf maanden’ aan. Yaccarino werd in mei aangenomen als topvrouw van X. Het was trouwens nog maar de eerste keer dat Musk en Yaccarino samen het hele bedrijf toespraken.

Het is ondertussen een jaar geleden dat Musk, de rijkste man ter wereld, het toenmalige Twitter overnam voor 44 miljard dollar. Hij ontsloeg snel de meeste leidinggevenden van het platform en stuurde ook het merendeel van het personeel de laan uit. Veel grote adverteerders lieten het platform daarna links liggen. Musk introduceerde aan een razendsnel tempo nieuwe functionaliteiten en sleutelde bijna continu aan (betalende) formules, verificatielabels en de integratiemogelijkheden met third-party (software)spelers, -partners en klanten. Terwijl Yaccarino de afgelopen maanden vooral probeerde om de brokken te lijmen en onder meer de relaties met adverteerders te herstellen, houdt Musk zich eerder bezig met nieuwe diensten die hij op X wil gaan aanbieden.

Met zijn dienst XWire wil hij vooral de concurrentie aangaan met het in Chicago gevestigde PR Newswire, dat voor bedrijven persberichten wereldwijd verspreidt. Het plan om van X ook een financiële toepassing te maken is op zich dan weer niet nieuw: daar heeft Musk in het verleden al naar gehint. Musk lag mee aan de basis van betaaldienst PayPal – zijn eigen betaaldienst X.com ging in 2000 op in PayPal.

In samenwerking met Data News

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei