Witold Kepinski - 31 oktober 2023

MBO studenten uit Den Haag Zuidwest duiken in wereld van cybersecurity

Meer dan 70 ICT-studenten van het ROC Mondriaan Tinwerf in Den Haag Zuidwest, kregen vrijdag 27 oktober de kans om meer inzicht te krijgen in digitale veiligheid en hun loopbaanmogelijkheden in deze sector tijdens het Mbo Cybertalent event. In het Techniek en Innovatiehuis waren masterclasses van cybersecurity experts, interactieve workshops, een netwerkmarkt en voor de deur stond een grote cyber escape truck. Het event werd georganiseerd door Security Delta, ROC Mondriaan en de gemeente Den Haag in het kader van de cybersecurity maand oktober en het 10-jarig jubileum van Security Delta (HSD).

MBO studenten uit Den Haag Zuidwest duiken in wereld van cybersecurity image

Saskia Bruines, wethouder Financiën, Cultuur en Economische ontwikkeling opende het Mbo Cybertalent Event. Bruines: “Den Haag is een stad waar veel te beveiligen valt, ook digitaal. Niet voor niets is juist hier een heel netwerk van organisaties in de veiligheidssector ontstaan, waar ook zeker mbo’ers werk vinden. Dit soort evenementen zijn belangrijk om studenten meer gevoel te geven bij de verschillende mogelijkheden in deze branche.”

Er is namelijk een aanzienlijk tekort aan talent op het gebied van cybersecurity. Gezien cyberdreigingen steeds complexer worden, is de behoefte aan bekwame cybersecurityprofessionals nog nooit zo cruciaal geweest. Saskia Noordewier, Security Delta (HSD): “Binnen het veiligheidscluster zijn we met onze partners volop bezig met dit vraagstuk en zoeken we oplossingen in verschillende richtingen. Het benutten van MBO-talenten is er één van, want dat kan in het cybersecuritydomein nog veel beter. Onze oproep aan organisaties is dan ook: creëer nieuwe functies, die deze talenten de kans geven hun skills in te zetten en verder te ontwikkelen.”

Directeur informatievoorziening en ICT van het ROC Mondriaan, Marcel Kropmans. “Met dit evenement krijgen onze studenten de kans hun interesse in cybersecurity verder te ontwikkelen en hun potentieel te benutten. Het is een mooie stap in het vergroten van hun carrièremogelijkheden.”

De reacties van de studenten waren positief. Er werden concrete verbindingen gelegd voor potentiële stages en ze gaven na de masterclasses aan verrast te zijn door de diversiteit van het cybersecurity-werkveld.

Human Capital Agenda Security

Het Mbo Cybertalent Event sluit aan bij de activiteiten binnen de Human Capital Agenda Security, die Security Delta (HSD) heeft ontwikkeld in samenwerking met het Centrum voor Veiligheid en Digitaliseren (CVD) en input van ongeveer 70 partijen. Dit plan roept op tot collectieve actie om het tekort aan cyber- en securitytalent op te lossen. De gemeente Den Haag werkt momenteel aan een lokale aanpak om het talententekort in de internationale stad van Vrede en Recht te tackelen.

Het Mbo Cybertalent event wordt mede mogelijk gemaakt door de Kansen voor West 2 subsidie.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Progress Communications BW start week 17 tm 19
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29