Wouter Hoeffnagel - 01 november 2023

Gartner: Juiste partners en oplossingen identificeren voor cloud en datacenter is een uitdaging

50% van de kritieke bedrijfsapplicaties bevinden zich in 2027 buiten gecentraliseerde publieke cloudlocaties. Naarmate de cloud computing-markten en de datacenterinfrastructuur evolueren en de belangstelling voor het migreren van werklasten groeit, hebben veel ondernemingen moeite met het identificeren van de juiste partners en oplossingen.

Gartner: Juiste partners en oplossingen identificeren voor cloud en datacenter is een uitdaging image

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner. “Bedrijven beginnen plaatsing te zoeken voor workloads die niet naar de publieke cloud zijn gemigreerd”, zegt Dennis Smith, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “Dit vertegenwoordigt ongeveer 70% van alle werklasten, maar het groeiende aantal leveranciers, technologieën en overlappende markten maakt het moeilijk om de optimale infrastructuurkeuze te identificeren voor de unieke omstandigheden en behoeften van een organisatie.”

Er zijn veel opties voor bedrijven die op zoek zijn naar infrastructuurdiensten voor hun werklasten die zich nu op locatie bevinden, variërend van het servervirtualisatieaanbod van leveranciers tot een volledig pakket aan diensten van publieke cloudproviders. Om de juiste plaatsingsstrategieën te bepalen, adviseert Gartner dat leiders op het gebied van infrastructuur en operations (I&O) drie stappen volgen.

Evalueer de infrastructuurvereisten

Veel ondernemingen zijn op zoek naar op de cloud-geïnspireerde oplossingen voor bestaande workloads op locatie, zoals bedrijfskritische applicaties en workloads voor algemene doeleinden. Deze omgevingen kunnen gevirtualiseerd zijn, maar hebben beperkte automatiserings- en zelfbedieningsmogelijkheden vanwege hun op maat gemaakte karakter.

Bedrijven die hun on-premise omgevingen uitbreiden om cloud-geïnspireerd te zijn, moeten ervoor zorgen dat de implementaties voldoen aan de vereisten van de publieke cloud. Veel cloud-geïnspireerde en cloud computing-oplossingen bieden ook hybride mogelijkheden, waarbij gemeenschappelijke infrastructuurelementen en application programming interfaces (API's) zowel on-premise als in de publieke cloud kunnen worden ingezet.

Omarm hybride mogelijkheden en CIPS

De voortdurende behoefte om workloads te ondersteunen die zich buiten de publieke cloudregio's bevinden, betekent volgens Gartner dat er in de nabije toekomst een combinatie van cloud- en niet-cloudinfrastructuur nodig zal zijn.

“Bedrijven hebben hybride capaciteiten nodig en dat zal altijd zo blijven”, zegt Smith. “Hoewel publieke clouds veel voordelen bieden, zoals innovatie, wendbaarheid en schaalbaarheid, kan hun nut beperkt zijn wanneer ze worden ingezet buiten de locaties die door publieke cloudproviders zijn gekozen.”

CIPS-markt is in beweging

De markt voor cloudinfrastructuur- en platformdiensten (CIPS) is aanzienlijk aan het veranderen en heeft langetermijngevolgen voor de toekomst van zakelijke IT. De CIPS-markt evolueert momenteel naar vier afzonderlijke markten:

  • Gedistribueerde hybride infrastructuur (DHI), die de beperkingen van een traditionele on-premise infrastructuur aanpakt voor voordelen van cloud-operationele modellen, waardoor een grotere consistentie en beschikbaarheid wordt geboden.
  • Strategische cloudplatformdiensten (SCPS), die de volledige breedte van clouddiensten bestrijken en het moderniseren van oudere applicaties voor ondernemingen omvatten.
  • Containerbeheer, dat een reeks containerbeheeraanbiedingen omvat, waaronder Kubernetes-platforms, clustervlootbeheer en serverloze aanbiedingen.
  • DevOps-platforms die oplossingen omvatten die bedoeld zijn om continue integratie/continue levering te ondersteunen.

Al deze markten bevinden zich buiten servervirtualisatie, infrastructuurconsumptiediensten (ICS) en markten gerelateerd aan datacenterinfrastructuur (DCI).

“Bedrijven moeten door zowel de verschillen als de overlappingen tussen CIPS-markten navigeren om de juiste werklastplaatsing te kiezen”, aldus Smith. “Dit omvat het identificeren van de verschillende persona’s, het verduidelijken van hun vereisten, zowel voor de cloud-native infrastructuur als voor de affiniteitsvectoren van applicatieontwikkelaars, en het in kaart brengen ervan aan de juiste markt.”

Kies de juiste partners en oplossingen

I&O-leiders moeten hun voorkeur bepalen voor een leverancier met een inside-out benadering of een outside-in benadering. Bij de inside-out-benadering zijn traditionele datacenterleveranciers betrokken die clouddiensten hebben toegevoegd, terwijl bij de outside-in-benadering cloudproviders betrokken zijn die on-premise diensten leveren. Bovendien moeten leiders beslissen of ze een cloud-only of cloud-first-aanpak willen volgen, of de cloud gematigder willen adopteren.

“I&O-leiders kunnen de juiste infrastructuuroplossing selecteren door een grondige analyse van gebruiksscenario’s uit te voeren en de benodigde kernkenmerken en mogelijkheden te identificeren”, aldus Smith. “Dit zal helpen bij het bepalen van de juiste technologieën en leveranciers die aansluiten bij de vereisten.”

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in ‘Navigate Cloud Computing and Data Center Infrastructure Markets’.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei