Witold Kepinski - 11 november 2023

ASML export schiet omhoog dankzij sancties VS

China koopt zoveel mogelijk apparatuur voor de chipproductie, onder andere van het Nederlandse fotolithografieproducent ASML. Maar steeds meer ASML toepassingen vallen mogelijk onder Amerikaanse restricties, aldus The Register.

ASML export schiet omhoog dankzij sancties VS image

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft volgens The Register vorige maand bijgewerkte handelsbeperkingen uitgevaardigd op de export van geavanceerde chips en apparatuur voor de chipproductie naar China.

ASML meldt dat meer van haar producten onder de nieuwe regels zouden vallen. China koopt graag ASML apparatuur.

Het bedrijf opereert volgens The Register al enkele jaren onder beperkingen voor zijn meest geavanceerde apparatuur die gebruik maakt van extreem ultraviolette (EUV) golflengten.

Ook hebben VS, Japan en Nederland eerder dit jaar handelsbeperkingen uitgebreid tot apparatuur voor diepe ultraviolette (DUV) golflengten, ook bekend als de lithografiemachines.

ASML meldt op de hoogte van de exportcontroleregels. Het is onwaarschijnlijk vanaf 1 januari 2024 exportlicenties voor deze systemen worden gegeven voor verzending naar Chinese klanten, zo meldt een woordvoerder van ASML tegen The Register. Het gaat hierbij om de NXT:2000i-serie, die gebruikt kan worden bij de vervaardiging van 7nm-chips.

Lees meer hier.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024