Redactie - 20 november 2023

Social media-platform Bluesky telt 2 miljoen gebruikers

Bluesky kan een verdubbeling van zijn gebruikers optekenen sinds september. Voormalig Twitter-topman Jack Dorsey is als één van de oprichters bij het social media-platform.

Social media-platform Bluesky telt 2 miljoen gebruikers image

De eerste berichten op Bluesky zijn een jaar geleden gepost. In een blogpost naar aanleiding van die verjaardag, meldt het bedrijf dat het nu meer dan twee miljoen volgers heeft. In september was dat nog 1 miljoen. Hoeveel van die gebruikers het platform dagelijks bezoeken, is niet meteen duidelijk.

Gedecentraliseerd platform

Bluesky werkt richting een open en gedecentraliseerd platform en werd opgericht als onderdeel van Twitter. Toen dat bedrijf vorig jaar werd overgenomen door miljardair Elon Musk (en vervolgens hernoemd naar X), ging Bluesky apart verder. Het netwerk is ondertussen op Android en iOS beschikbaar. Eind november zou er ook een open webinterface komen.

Daarnaast kondigt het bedrijf ‘federation’ aan. Dat is het principe dat je data niet door een enkel bedrijf wordt bijgehouden maar verspreid over verschilllende onafhankelijke servers (gelijkaardig aan bijvoorbeeld concurrent Mastodon). Bedoeling is dat je vrij makkelijk zou kunnen overschakelen wanneer het mis gaat met een server, bijvoorbeeld wanneer de eigenaar plots begint antisemitische onzin te posten.

In samenwerking met Data News

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024