Wouter Hoeffnagel - 27 november 2023

Groen licht voor uitlevering Terraform Labs-oprichter Do Kwon

Do Kwon, medeoprichter van het inmiddels ten onder gegane cryptobedrijf Terraform Labs, mag van een Montenegrijnse rechter worden uitgeleverd. Het is echter onduidelijk of de man wordt uitgesteld aan de Verenigde Staten of Zuid-Korea, die beide om zijn uitlevering vragen.

Groen licht voor uitlevering Terraform Labs-oprichter Do Kwon image

Reuters meldt dat de uitlevering van Do Kwon afgelopen vrijdag door een rechtbank in Montenegro is goedgekeurd. Zuid-Korea vroeg als eerste om de uitlevering van de Terraform-oprichter. Ook de VS hebben echter een uitleveringsverzoek ingediend.

Ondergang van TerraUSD

De zaak draait om het failliete Terraform Labs, dat de stablecoin terraUSD introduceerde. Deze cryptomunt was één op één gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Ook bracht Terraform Labs de token Luna op de markt.

In mei 2022 maakte de bitcoin echter een forse crash, waarna ook diverse andere cryptomunten werden meegetrokken. Een van deze munten is terraUSD. Naar schatting investeerden bijna een kwart miljoen mensen in de cryptovaluta, die bij de crash van het bedrijf hun geld grotendeels kwijtraakten. Investeerders verloren naar schatting bijna 42 miljard dollar door de crash. Do Kwon ontkent dat hij of Terraform Labs geld hebben verdiend aan de ondergang van het bedrijf.

Zuid-Korea schreef vervolgens een internationaal opsporingsbevel uit tegen Do Kwon. Interpol gaf daarnaast een zogeheten 'red notice' af voor de Terraform Labs-oprichters. Do Kwon bleef echter langere tijd spoorloos, waarna hij in maart 2023 is opgepakt in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei