Wouter Hoeffnagel - 03 december 2023

Zakelijk dienstverleners zien omzet met 8% stijgen

Zakelijk dienstverleners zagen hun omzet in het derde kwartaal van 2023 met 8,1% stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De groei is onder meer te danken aan hogere prijzen.

Zakelijk dienstverleners zien omzet met 8% stijgen image

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De groei is opnieuw kleiner dan in voorgaande kwartalen. Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening lag iets hoger dan een kwartaal eerder, maar is nog altijd negatief.

Omzetgroei

De omzet is in vrijwel alle branches in de zakelijke dienstverlening gegroeid. Wel was de omzetgroei bij de meeste branches lager dan een kwartaal eerder.

Bij de IT-dienstverleners doen het goed en zien de omzet 6,6 procent hoger uitvallen. De omzet stijgt daar nu dertien kwartalen op rij, maar dit was wel de kleinste groei in 2 jaar tijd.

Ondernemersvertrouwen iets gestegen

Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners komt aan het begin van het vierde kwartaal van 2023 uit op -2,3, ten opzichte van -3,9 aan het begin van het derde kwartaal.

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn optimistisch over de omzetontwikkeling die zij verwachten.

19,7 procent van de ondernemers verwacht aan het begin van het vierde kwartaal meer omzet te draaien. Per saldo verwacht 13,9 procent dat de personeelssterkte toeneemt. Ruim 57 procent van de ondernemers stelt belemmerd te worden door een tekort aan arbeidskrachten.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Fujitsu BW en BN liggend DIL week 9 tm 12-2024