Wouter Hoeffnagel - 07 december 2023

Google brengt AI-model Gemini uit

Google introduceert zijn nieuwe AI-model Gemini. Gemini is een multimodaal AI-model. Dit betekent dat het verschillende soorten informatie kan generaliseren, begrijpen, gebruiken en combineren. Het gaat daarbij onder meer om afbeeldingen, audio, video en codeertalen.

Google brengt AI-model Gemini uit image

Het Amerikaanse techbedrijf meldt dat Gemini direct vanaf het begin is getraind als een multimodaal AI-model. Het spreekt over haar grootste en meest capabele AI-model. Op termijn wil Google verschillende diensten met behulp van Gemini gaan ondersteunen, waaronder Google Ads, zijn zoekmachine, de webbrowser Chrome en Duet AI. Op dit moment test Google in de Verenigde Staten (VS) Gemini al voor het aanbieden van een generatieve AI-gebaseerde zoekmachine.

Drie varianten beschikbaar

Het model is in drie varianten beschikbaar: Gemini Ultra, Gemini Pro en Gemini Nano. Gemini Ultra is het grootste model en is gericht op het uitvoeren van complexe taken. Gemini Pro is gericht op een breed scala aan taken, terwijl Gemini Nano is gericht op 'on-device' taken.

Google rolt Gemini gefaseerd uit. Initieel kunnen gebruikers via het vernieuwde Bard aan de slag met Gemini Pro. Eerder maakte dit large language model (LLM) nog gebruik van het Pathways Language Model 2. De Engelstalige versie maakt per direct geschikt van Gemini; andere versies volgen later.

Gemini Nano beschikbaar op Pixel 8 Pro

Gemini Nano is gericht op gebruik op smartphones en komt onder meer naar de Pixel 8 Pro. Gebruikers kunnen onder meer opnames die zij op het Pixel-smartphone maken door Gemini laten samenvatten, en de AI antwoorden laten genereren op WhatsApp-berichten. Later wil Google meer functionaliteiten toevoegen.

Over Gemini Ultra ontbreken details. Google meldt het model initieel uit te rollen onder een selecte groep klanten, partners en developers. Vanaf begin volgend jaar moet de versie breder beschikbaar zijn. Google wil onder meer Bard Advanced gebruik laten maken van Gemini Ultra.

Meer informatie is hier beschikbaar.