Hans Steeman - 20 december 2023

DataCore brengt nieuwe functie voor SANsymphony naar de markt

Kostenbesparingen zijn bij storage heel goed mogelijk door scherp te kijken naar de data die opgeslagen is. Koude data stellen veel lagere eisen qua toegangssnelheid en kunnen daarom goedkoper op media met lagere specificaties opgeslagen worden, aldus DataCore.

DataCore brengt nieuwe functie voor SANsymphony naar de markt image

Tijdens een IT Press Tour-briefing in Madrid, zei Alexander Best, Senior Director Product Management bij DataCore, dat zo’n 90 procent van de data in SANsymphony-implementaties koud is. En cijfer dat over alle marktsegmenten vergelijkbaar blijkt te zijn en zich dus leent voor een generieke oplossing. (Koude data is data die lange tijd niet benaderd is/wordt en kennelijk min of meer in archiefmode zit.) In een LUN (logical unit nummer oftewel een logische deel van de blockstorage dat een centrale rol speelt bij de aangesloten clients) wordt data in mixed mode opgeslagen. Wanneer gebruikers toegang krijgen tot een LUN, worden de koude en warme datablokken gemengd opgeslagen. Dit is fundamenteel omdat er geen segmentatie plaats zal vinden. Een LUN zal traditioneel worden geoptimaliseerd voor prestaties of capaciteit, maar niet voor beide.

Een LUN is een hoeveelheid blockstorage, dat is dus letterlijk een deel van de fysieke opslag, dat alleen voor die toepassing gereserveerd is. Dit stuk blockstorage kan de gebruiker benaderen, waarna zijn client hem ziet als een extra lokale harde schijf. Het gedraagt zich voor de aangesloten systemen dus als een fysieke schijf hoewel het een onderdeel is van een externe service. Dit in tegenstelling tot een share, of gedeelde map. Deze staat op het centrale deel van de opslagomgeving en kan alleen gekoppeld worden als een netwerkmap en is bedoeld als centrale locatie voor meerdere gebruikers.

In de aankomende SANsymphony v10, implementeert DataCore de Adaptive Data Placement, een strategie om dit euvel van de mixed mode bij LUN’s te verhelpen.

Om de optimalisatie mogelijk te maken zal DataCore oudere gegevens op blokniveau comprimeren. Het gebeurt continu real-time, auto-tiering met inline deduplicatie en/of compressie. Dit overwint het alles-of-niets-dilemma van LUN’s, daarmee is het voor de gebruikers uiteindelijk een economische aanpak.

De adaptieve software voor het plaatsen van gegevens, splitst de virtuele schijf op in kleine stukjes die universeel inzetbaar zijn. SANsymphony heeft verschillende opslaglagen, waaronder een laag die is geoptimaliseerd voor achtergrondcapaciteit en die de ontdubbelde en gecomprimeerde gegevens bevat. Er is policy die de toegangsfrequentie voor ontdubbeling en compressie beheert.

SANsymphony houdt continu bij hoe vaak data wordt benaderd om zo een indruk te krijgen van de status; koud, warm of er tussenin. Hoe kouder de data betekent des te minder gebruik, dus des te trager de opslag mag zijn. Op basis van de toegangsfrequentie kan het systeem gegevens dynamisch en in realtime naar de juiste laag verplaatsen, inclusief tiering van/naar de voor capaciteit geoptimaliseerde laag.

Door: Hans Steeman

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei