Wouter Hoeffnagel - 22 december 2023

xxllnc neemt document anonimiseringspeler DataMask over

De Nederlandse speler in GovTech-software xxllnc neemt document anonimiseringspeler DataMask over. xxllnc breidt met de overname haar portfolio van applicaties en ondersteuning voor lokale en regionale overheden uit.

xxllnc neemt document anonimiseringspeler DataMask over image

DataMask is een relatief jong bedrijf met een softwareoplossing voor het anonimiseren van documenten. Door deze softwareoplossing onder te brengen bij xxllnc kan er aan overheden een totaaloplossing geboden worden voor het correct, transparant en veilig werken met privacygevoelige gegevens.

Persoonsgegevens zelf anonimiseren

Met behulp van de applicatie van DataMask kunnen organisaties persoonsgegevens zelf anonimiseren. Naast de ervaring en softwarematige oplossing met betrekking tot het automatiseren van het anonimiseringsproces beschikt DataMask ook over juridische expertise in huis, waarmee het organisaties juridische adviseert op het gebied van anonimisering.

De drie oprichters van DataMask blijven actief in de organisatie en de bredere xxllnc groep. xxllnc is een portfoliobedrijf van Main Capital Partners, een strategische investeerder in de software-industrie die is gericht op het versnellen van groei en creëren van toegevoegde waarde. De overname van DataMask is de twaalfde overname voor xxllnc sinds de samenwerking met software-investeerder Main Capital Partners in 2020. Eerder dit jaar werd Processfive al toegevoegd aan xxllnc, een specialist in het leveren van software en diensten in het belastingdomein.

AI slim inzetten

De toevoeging van DataMask past binnen de productstrategie van xxllnc om applicaties slim te gebruiken, bijvoorbeeld door de inzet van meer artificiële intelligentie. De applicatie van DataMask maakt gebruik van Artificiële intelligentie, zoals Natural Language Processing en objectherkenning in beeldmateriaal, en valt naar eigen voorkeur te configureren. Door het instellen van bepaalde regels of sjablonen kunnen veelgebruikte documenten op uniforme wijze worden geanonimiseerd.

Met de overname van DataMask verbreedt xxllnc de applicaties, capaciteit en kwaliteit op het gebied van document management en privacy. De technologie van DataMask wordt geïntegreerd in het portfolio van xxllnc binnen het team Productiviteit. Doordat de applicaties van DataMask en xxllnc naadloos op elkaar aansluiten, profiteren klanten van betere oplossingen en ondersteuning. De geïntegreerde aanpak maakt het mogelijk voor gemeenten en regionale overheden om hun ICT-voorzieningen eenvoudiger, flexibeler en slimmer in te richten. Waardoor de inwoner beter en sneller wordt geholpen.

Ontstaan als spin-off van de UT

xxllnc, voorheen bekend als Exxellence Groep, startte in 2001 als spin-off van de Universiteit Twente (UT) en groeide vanuit Twente uit tot een landelijke softwareleverancier met honderden werknemers en een scala aan totaaloplossingen voor de Nederlandse (semi-)overheid. Klanten van xxllnc zijn onder andere Gemeente Den Haag, Gemeente Utrecht, UWV en Gemeente Leiden. Sinds het in 2020 onder de vleugels kwam van Main Capital Partners, zijn er twaalf softwarebedrijven toegevoegd.

“Wij werken al een langere periode samen met het team van DataMask zijn zeer enthousiast over de intensivering van de samenwerking waarmee we ons productaanbod verder kunnen verbreden en inhoudelijk versterken", zegt Michel Veenhuis, CEO van xxllnc. Charly Zwemstra, Managing Partner & Chief Investment Officer bij Main Capital Partners, voegt toe: “DataMask is een waardevolle toevoeging voor xxllnc. De combinatie tussen xxllnc en DataMask is weer een volgende stap voor het bedrijf om haar positie als complete en innovatieve speler te versterken.”

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei