22 januari 2024

Partnercontent: Een leuk acquisitiegesprek

Hoe het is om Personal Sales Assistant te zijn? Nou, vooral uitdagend. Als ik ’s morgens mijn laptop opstart, koptelefoon opzet en inlog in het account van mijn klant, heb ik nog geen idee wat me die dag te wachten staat.

Partnercontent: Een leuk acquisitiegesprek image

Wat voor mensen krijg ik vandaag aan de telefoon? Zijn ze leuk, aardig, geïnteresseerd, grappig? Of worden het botteriken die me afblaffen of meteen de verbinding verbreken? Want die kom ik ook tegen.

Maar niet zelden is een gesprek verrassend en stemt het tot nadenken. Zoals ook deze week. Ik bel voor mijn klant om eenmansbedrijven te interesseren voor zijn pas ontwikkelde website. Het bijbehorende e-mail sjabloon heeft als titel: Vakman gezocht. Ik krijg een leuke dame aan de telefoon, die mij verwijst naar de franchiseonderneming waarbij ze aangesloten is. Ik stuur een algemene e-mail naar de overkoepelende organisatie en krijg in no time een reactie: ‘je nailmail ontvangen kan he me bellen?’. Spelfouten buiten beschouwing gelaten, deze dame heeft haast dus ik pak de telefoon en hoor: “De mail die je gestuurd hebt, dat kan je niet maken.” “Meen je dat serieus?” vraag ik verbaasd. “Kun je mij uitleggen waarom?”. “Je vraagt om een vakman, dat is ronduit racistisch. Vrouwen kunnen ook prima klussen uitvoeren”. “Laten we het rolbevestigend noemen”, veer ik keurig mee met het gesprek (salescursus in mind). “Maar ik begrijp wat je bedoelt, je hebt absoluut een punt.”

We hebben uiteindelijk een leuk gesprek, ik krijg alle obstakels te horen die ze op haar pad om een vrouwenklusnetwerk op te zetten tegenkomt. Ik beloof de tekst aan te passen naar vakman/-vrouw. Of vaklui? Je moet je als Personal Sales Assistant ook bewust zijn van de genderneutraliteit.

Door: Truus Oudendijk, Personal Sales Assistant

Heb je ook behoefte aan salesondersteuning door een Personal Sales Assistant die met plezier de telefoon in klimt? Neem dan contact op met Edward Hulst van PSA-professional (tel 030-6057353 / Edward.Hulst@psaprof.nl).

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024