Witold Kepinski - 09 januari 2024

Slimme app voor patiënten met een ongecompliceerde botbreuk

Dankzij een handige en slimme app is het voor patiënten met een ongecompliceerde botbreuk of ander stabiel letsel niet langer nodig om voor vervolgafspraken in het ziekenhuis te komen. Vanaf 12 december 2023 biedt het ziekenhuis van Antonius op de Spoedeisende Hulp in Sneek en op de spoedpost in Emmeloord behandelingen aan volgens de Virtual Fracture Care-methode (VFC). In Friesland gebruiken nu alle ziekenhuizen deze methode. Met behulp van deze app kunnen patiënten zelf oefeningen doen en kunnen ze in hun vertrouwde thuisomgeving werken aan hun herstel. Een extra ziekenhuisbezoek is in dat geval niet meer nodig.

Slimme app voor patiënten met een ongecompliceerde botbreuk image

Normaal gesproken wordt voor vrijwel iedere patiënt met een verstuiking of botbreuk een afspraak voor nacontrole in het ziekenhuis gemaakt. Onderzoek toont aan dat dit lang niet altijd noodzakelijk is. Na behandeling op de spoedeisende hulp krijgen patiënten voor vertrek uitleg over de werking van de VFC-app. Deze moderne methode richt zich op patiënten met stabiele botbreuken of ander stabiel letsel.

De Virtual Fracture Care app voorziet patiënten van informatie over de behandeling en het herstel. In de app vinden patiënten alle informatie over de behandeling, het herstel en de herstelperiode van het letsel. Maar de app bevat ook instructievideo’s van oefeningen en het opnieuw aantrekken van de brace, bijvoorbeeld na het douchen. Verder zijn er voorbeeldvideo’s te bekijken van oefeningen en instructies om het herstel te bevorderen. De app verzamelt geen gegevens over de gebruiker en er worden geen patiëntengegevens uitgewisseld of opgeslagen.

Contact met de specialisten
Naast de app is er een speciale Breuklijn beschikbaar, een telefoonnummer dat patiënten kunnen raadplegen bij vragen of toenemende pijnklachten. Vragen worden beantwoord door gipsverbandmeesters.

De kracht van samenwerken
De uitvoering van Virtual Fracture Care wordt ondersteund door een netwerk van ziekenhuizen waarin regelmatig overlegd wordt om de beste zorg te blijven bieden en te werken volgens dezelfde werkwijze en protocollen.