Wouter Hoeffnagel - 19 januari 2024

Apple rekent commissie van 27% voor in-app aankopen via ander betaalplatform

Apple biedt ontwikkelaars in de Amerikaanse variant van zijn App Store de mogelijkheid een alternatieve betaalmethode te hanteren voor in-app aankopen. Het bedrijf rekent hiervoor een commissie, die kan oplopen tot 27%. Eindgebruikers bepalen zelf welke methode zij hanteren.

Apple rekent commissie van 27% voor in-app aankopen via ander betaalplatform image

De aanpassingen zijn een reactie op de recente ontwikkeling in een rechtszaak tussen het Amerikaanse techbedrijf en Epic Games. Het Amerikaanse Hooggerechtshof verklaarde het hoger beroep van Epic Games niet ontvankelijk. De aanpassingen die de rechter Apple eerder al oplegde zijn daarom per direct van kracht. Dit betekent in de praktijk dat Apple alternatieve betaalmethodes in de App Store moet toestaan.

Toestemming vragen en aan eisen voldoen

Ontwikkelaars die gebruik willen maken van een alternatieve betaalmethode moeten hiervoor eerst aan Apple toestemming vragen. Ook moeten zij voldoen aan diverse technische eisen. Apple toont een disclaimer bij in-app aankopen via een ander betaalplatform, waarin het aangeeft niet verantwoordelijk te zijn voor de veiligheid.

Apple rekent een commissie voor het gebruik van alternatieve betaalmethode. Deze bedraagt 27%. Indien ontwikkelaars zich aanmelden voor het SMB-programma van de techgigant, hanteert Apple een tarief van 12%. Ook voor abonnementen die langer dan twee jaar actief zijn en verlengd worden, geldt een commissie van 12%.

Meer informatie is hier beschikbaar.