Witold Kepinski - 23 januari 2024

Leveranciers industriële 3D-printers strijden om groei

De verzendingen van 3D-printers hadden het in het derde kwartaal van 2023 in veel segmenten over de hele wereld moeilijk, omdat belangrijke eindmarkten vochten tegen inflatie en hoge rentetarieven. Hoewel beursgenoteerde 3D-printbedrijven in de tweede helft van het jaar de meeste krantenkoppen in de sector haalden, waren ze verantwoordelijk voor slechts 33% van de recente wereldwijde systeeminkomsten. Dit meldt IT-onderzoeksbureau CONTEXT.

Leveranciers industriële 3D-printers strijden om groei image

Bijna geen van hen – of het nu ‘pure play’-bedrijven zijn die het grootste deel of al hun inkomsten uit 3D-printen halen of grotere bedrijven die 3D-printsystemen en -diensten aanbieden als onderdeel van een portfolio* – heeft een significante aanwezigheid in de hete instapsector van de markt. De meeste richten zich op industriële systemen, waarbij iets meer dan de helft (51%) van de omzet in het derde kwartaal van 2023 in deze prijsklasse afkomstig is van beursgenoteerde bedrijven. Veel publieke 3D-printbedrijven in het Westen begonnen hun aandacht te verleggen van marktgroei naar winstgevendheid en zijn onlangs afgeleid door mislukte fusies en ontslagen. Hoewel deze ellende ook op de bredere wereldmarkt tot uiting kwam, waren er in sommige 3D-printersegmenten kansen en tekenen van kracht, vooral in het vaak over het hoofd geziene instapsegment van de markt.

INDUSTRIËLE SYSTEMEN

De wereldwijde verzendingen van $100K+ 3D-printers daalden met -11% op jaarbasis in het derde kwartaal van 2023. De verzendingen van industriële polymeerprinters daalden met -17%, terwijl de verzendingen van industriële metaalprinters met -3% daalden. De verzendingen van industriële printers naar China, dat nog steeds de grootste markt voor deze prijsklasse is, was −16% minder dan in het voorgaande jaar, voornamelijk als gevolg van de zwakke leveringen van polymeerprinters. Vat-fotopolymerisatieprinters – de grootste categorie binnen het segment van polymeerprinters – presteerden bijzonder slecht (indien buiten beschouwing gelaten, waren de leveringen van industriële polymeerprinters zelfs met 2% gestegen ten opzichte van een jaar geleden). De verminderde vraag in bepaalde tandheelkundige eindmarktsegmenten droeg bij tot slechte resultaten voor sommige bedrijven (zoals 3D Systems ) , maar de Covid-pandemie werpt nog steeds een lange schaduw over de mondiale groeicijfers. De recente prestaties van marktleider UnionTech waren klonterig en inconsistent, en de verzendingen daalden met -28% op jaarbasis in de periode, deels omdat de vergelijking is gemaakt met een tijd waarin het bedrijf zich versneld herstelde van de lockdowns in Shanghai van het eerste en het tweede kwartaal van 2022. Ondanks dit alles stegen de wereldwijde inkomsten uit industriële printers in het derde kwartaal van 2023 met 2% ten opzichte van het voorgaande jaar.

INDUSTRIËLE METAALPRINTERS

De verzendingen van industriële metalen 3D-printers daalden met -3% in het derde kwartaal van 2023, waarbij het grootste deel van het tekort voortkwam uit een daling van -9% in die van poederbedfusiesystemen (PBF), de grootste (en strategisch meest belangrijke) categorie. Er waren jaar-op-jaar dalingen in de verzendingen van industriële metaalprinters in de twee topregio's op het gebied van industriële metaalzendingen: China (−8%) en Noord-Amerika (−6%). Echter, inflatoire prijsstijgingen en de groeiende populariteit van multi-laser poederbedfusiesystemen met een groter bouwvolume – aanvankelijk van westerse leveranciers zoals Velo3D en Nikon SLM Solutions, maar nu ook van Chinese bedrijven, waaronder Farsoon, Eplus3D en Xi'an BLT. goed – betekenen dat de totale metaalopbrengsten 8% hoger waren dan in het derde kwartaal van 2022.

INDUSTRIËLE ZAKKEN VAN GROEI

Terwijl de leveringen van de meeste industriële metalen 3D-printersystemen in de periode daalden, was één modaliteit die sterk was het Directed Energy Deposition (DED)-segment. De afgelopen kwartalen hebben we de opkomst gezien van nieuwe instapproducten in dit segment, waarbij het Spaanse Meltio de leiding nam en nu de categorie aanvoert wat betreft marktaandeel. De DED-categorie kende een verdere groei buiten het lage segment, en de Australische SPEE3D versnelde defensiezendingen ter ondersteuning van de oorlogsinspanningen in Oekraïne. Ook in sommige polymeersegmenten waren er groeicijfers te zien, met een uitstekende groei op jaarbasis in de verzendingen van polymeer PBF-systemen van een van de grootste bedrijven in deze categorie, EOS. Ondertussen zag Stratasys , een van de grootste en meest vooraanstaande wereldwijde leveranciers, een gezonde stijging van 11% op jaarbasis in de verzendingen van zijn brede assortiment industriële polymeerprinters.

MIDDENBEREIK SYSTEMEN

In het derde kwartaal van 2023 daalde het aantal printerverzendingen uit het middensegment met -5% op jaarbasis (-2% opeenvolgend). De daling zou nog erger zijn geweest als er niet twee factoren waren geweest die ook de resultaten in het voorgaande kwartaal hadden beïnvloed: (1) sterke leveringen van een nieuwe klasse van low-end PBF-systemen, voornamelijk van Formlabs; en (2) stijgende binnenlandse verzendingen in China van BTW-fotopolymerisatieprinters, vrijwel uitsluitend van UnionTech. Als Formlabs en UnionTech buiten de analyse worden gehouden, zouden de verzendingen in deze prijsklasse met −17% zijn gedaald, omdat de belangrijkste marktleiders slecht presteerden: de verzendingen voor producten in deze categorie daalden met −17% voor Stratasys, −28% voor 3D-systemen en −33% Markforged. Bedrijven als Formlabs onderkennen de uitdagingen in deze prijsklasse en hebben op bekwame wijze producten in nieuwe modaliteiten en tegen nieuwe prijzen aan hun aanbod toegevoegd. Deze tactiek om het portfolio uit te breiden, die de afgelopen jaren keer op keer is toegepast op de mondiale 3D-printmarkt, is een recept voor succes dat niet alleen het innoverende bedrijf helpt, maar ook de hele markt een boost geeft.

PROFESSIONELE SYSTEMEN

De Professional-prijsklasse zette zijn neerwaartse trend voort, met −41% minder printers die in het derde kwartaal van 2023 werden verzonden dan een jaar eerder. Dit is het zesde achtereenvolgende kwartaal waarin de wereldwijde verzendingen op jaarbasis zijn gedaald en het derde waarin de daling −30% of meer bedraagt. De strategie van de marktleiders UltiMaker en Formlabs in de afgelopen jaren was over het algemeen het aanbieden van producten met meer functies tegen steeds hogere prijzen, en tot voor kort waren klanten daar ontvankelijk voor. In deze tijden van inflatie is de vraag echter duidelijk verschoven naar ‘goed genoeg’-oplossingen die te vinden zijn in de prijsklasse op instapniveau. Met uitzondering van nieuwkomer Nexa3D zag elke leverancier van professionele printers in die periode een daling met dubbele cijfers op jaarbasis in de verzending van dergelijke producten.

SYSTEMEN OP STARTNIVEAU

(Deze prijsklasse omvat alle 3D-printers die minder dan $ 2.500 kosten en combineert de eerdere categorieën Personal en Kit&Hobby van CONTEXT.)

Er was een groei van 9% in de verzendingen van 3D-printers op instapniveau in het derde kwartaal van 2023, grotendeels dankzij de kannibalisatie van de verkoop van duurdere professionele printers. Kopers op de eindmarkt in veel sectoren – waaronder de tandheelkunde, de automobielsector, de medische sector en de gezondheidszorg, de lucht- en ruimtevaart, sieraden en consumentenproducten – erkennen steeds meer dat ze vergelijkbare functionaliteit kunnen krijgen van veel goedkopere modellen, zodat deze printers niet langer voorbehouden zijn aan hobbyisten en algemene consumenten . Terwijl het Chinese Creality met kop en schouders boven andere leveranciers blijft steken in termen van mondiaal marktaandeel, wordt de recente groei het best geïllustreerd door merken als Bambu Lab (in de FDM-ruimte) en Elegoo (in de LCD-ruimte).

VOORUITZICHTEN

Een uitdagend 2023 heeft de weg geëffend voor een herstel en het aantal 3D-printerverzendingen lijkt de komende jaren te versnellen. Momenteel lijkt het erop dat de mondiale rentetarieven ten minste gedurende de eerste helft van 2024 hoog zullen blijven, wat echter zou kunnen betekenen dat de leveringen uit het industriële systeem op de korte termijn stagneren. De angst voor regionale recessies is grotendeels afgenomen en de fundamentele waarde van additive manufacturing wordt in alle bedrijfstakken algemeen erkend, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor versnelde groei zodra de kapitaalkosten in de tweede helft van het jaar en tot in 2025 dalen. Hoewel de markt mogelijk Hoewel het erop lijkt dat er een oplossing is gevonden na de zeer publiekelijk mislukte fusies van 2023, hebben veel bedrijven openlijk verklaard dat ze meer op persoonlijke schaal strategische alternatieven onderzoeken, wat betekent dat er mogelijk nog verkopen, fusies, overnames en desinvesteringen in het verschiet liggen. Toen 2023 sloot, hernieuwde Nano Dimension zijn aanbod om Stratasys over te nemen, terwijl andere bedrijven – zoals BigRep – ook afzonderlijk plannen aankondigden om in het jaar naar de beurs te gaan. “Een bijkomend gebied dat rijp is voor investeringen is de categorie op instapniveau, omdat steeds meer bedrijven deze onlangs over het hoofd geziene categorie zijn gaan herkennen.”

* Pure 3D-printbedrijven zijn onder meer Stratasys, 3D Systems, Desktop Metal, Velo3D, Markforged, Prodways, voxeljet, Massivit3D, Freemelt, Xi'an BLT, Farsoon, Nano Dimensions, Zortrax en Nano Dimensions. Grotere beursgenoteerde bedrijven die 3D-printsystemen en -diensten aanbieden, zijn onder meer HP, Nikon SLM Solutions (nu volledig geïntegreerd in Nikon), GE Additive, DMG Mori, Renishaw en anderen.