Wouter Hoeffnagel - 24 januari 2024

Terraform Labs opnieuw in financiële problemen

Het rommelt opnieuw in de cryptomarkt. Terraform Labs, het bedrijf achter de stablecoin TerraUSD, vraagt in de Verenigde Staten (VS) uitstel van betaling aan.

Terraform Labs opnieuw in financiële problemen image

TerraUSD is een zogeheten stablecoin: een cryptomunt gekoppeld aan een stabiele actieve zoals de Amerikaanse dollar. Deze koppeling moet fluctuaties in de waarde van de cryptomunt tegengaan. TerraUSD kwam in 2022 echter in de problemen nadat de waarde ver onder de dollar daalde. Dit leidde toen tot een crash op de cryptomarkten. Door de crash zagen investeerders naar schatting zo'n 40 miljard dollar verdampen. Ook leidde de crash tot een waardeverlies van ruim 400 miljard dollar op andere cryptomarkten.

Fraude met cryptovaluta

Zowel Terraform Labs als oprichter Do Kwon zijn vorig jaar in de Verenigde Staten (VS) beschuldigd van fraude met cryptovaluta. Kwon zou een zogeheten Ponzi-systeem hebben opgezet, waarbij uitkeringen aan eerdere investeerders wordt gefinancieerd met inleg van nieuwe investeerders. Kwon is vorig jaar in Montenegro gearresteerd; zowel de VS als Zuid-Korea hebben om uitlevering gevraagd.

Terraform Labs vraagt nu bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Delaware uitstel van betaling aan. Het wil zo tijd creëren om zijn bedrijfsplan uit te voeren en een aantal lopende juridische procedures te kunnen afwikkelen. Het gaat daarbij om rechtszaken in zowel de VS als Singapore.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei