Wouter Hoeffnagel - 01 mei 2024

Voormalig Binance-topman Changpeng Zhao moet vier maanden de cel in

Oprichter en voormalig topman van Binance Changpeng Zhao krijgt in de Verenigde Staten (VS) een celstraf van vier maanden opgelegd. De rechter oordeelt dat Zhao de winst en groei van Binance boven de Amerikaanse wet stelde. De straf valt aanzienlijk lager uit dan de eis van de aanklager, die Zhao drie jaar de cel in wilde hebben.

Voormalig Binance-topman Changpeng Zhao moet vier maanden de cel in image

Dit meldt The Verge. De zaak draait om maatregelen die Binance nam tegen witwassen; Binance zou onvoldoende hebben opgetreden tegen witwassen en zo de Amerikaanse wet hebben overtreden. Zhao bekende vorig jaar november al schuld in de zaak en kondigde zijn vertrek als topman van Binance aan. Ook trof Binance zelf een schikking, waarbij het 4,3 miljard dollar betaalde.

Bijna 900 miljoen dollar aan verboden transacties

Zhao kreeg deze week zijn schuld te horen. De rechter oordeelt dat door de werkwijze van Binance voor bijna 900 miljoen dollar aan verboden transacties zijn gemaakt op het platform. Hiermee schond Binance onder meer Amerikaanse sancties.

De straf die Zhao opgelegd krijgt is fors lager dan de eis van drie jaar. Deze eis was twee keer zo lang als de gebruikelijke celstraf voor dergelijke overtredingen. De aanklager vond deze hogere straf gepast door de omvang en impact van de overtredingen van Zhao, en de schade aan de nationale veiligheid van de VS. Zhao heeft eerder al laten weten niet in beroep te zullen gaan tegen een celstraf van minder dan 18 maanden.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024