Redactie - 26 januari 2024

TU Delft en Fujitsu zetten met nieuw lab in op quantumtechnologie

De TU Delft opent samen met Fujitsu het Fujitsu Advanced Computing Lab in Delft. Het lab op de campus van de Technische Universiteit van Delft moet de ontwikkeling van quantumcomputingtechnologie ondersteunen.

TU Delft en Fujitsu zetten met nieuw lab in op quantumtechnologie image

De TU Delft opent samen met Fujitsu het Fujitsu Advanced Computing Lab in Delft. Het lab op de campus van de Technische Universiteit van Delft moet de ontwikkeling van quantumcomputingtechnologie ondersteunen.

"Quantum computing is belangrijk voor Fujitsu. Voor ontwikkeling van bijvoorbeeld AI en de verwerking van steeds meer data heb je gigantische hoeveelheden rekenkracht nodig, en de traditionele ‘compute’ loopt daar tegen zijn limieten aan", zegt Vivek Mahajan, global CTO van Fujitsu op de Quantum Day van het bedrijf in Delft.

Diamant-spin

Heel specifiek gaat het om onderzoek naar diamant-spin-quantumcomputing, een van de verschillende manieren om een qubit te bouwen. Met die diamant-spin qubits willen de onderzoekspartners een blauwdruk creëren voor toekomstige modulaire quantumcomputers die kunnen opschalen naar meer dan 1.000 qubits. Het onderzoek gaat bovendien verder richting de bijhorende technologielagen, van controlesystemen en architectuur tot algoritmen, om een meer praktische computer mogelijk te maken.

"Samenwerking met univeriteiten is voor ons belangrijk om meer vooruitgang te boeken", zegt Mahajan. "Als bedrijf heeft Fujitu niet het geld van een Google of IBM om te investeren in labo’s. En quantum computing is geen technologie die je zomaar van straat plukt. Het is nog heel nieuw. Deze samenwerking maakt ons competitief en laat ons innoveren."

Volgende grote stap in rekenkracht

Quantumcomputing wordt gezien als de volgende grote stap in rekenkracht maar de technologie staat nog in de kinderschoenen. De al bestaande quantumcomputers vereisen speciale hardware die meestal in temperaturen net boven ‘absolute zero’ zweven (-273° Celcius) om goede geleiding te voorzien. Ook het opschalen van zo’n computer naar meer dan een paar dozijn qubits (laat staan duizend) vereist nog veel onderzoek.

In samenwerking met Data News

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024 V3