Redactie - 27 januari 2024

Ex-CEO Google Eric Schmidt start drone-startup White Stork in Estland

Voormalig Google-CEO Eric Schmidt heeft de drone-startup White Stork in Estland opgericht. Dit meldt Forbes. De naam White Stork verwijst naar de nationale vogel en heilige totem van Oekraïne, Naar verluidt kunnen deze betaalbare drones kunnen het slagveld in Oekraïne worden ingezet om Russische doelen uit te schakelen of te vernietigen.

Ex-CEO Google Eric Schmidt start drone-startup White Stork in Estland image

Rusland is begin 2022 met zijn invasieleger Oekraïne binnengevallen waarbij veel doden zijn gevallen en delen van het land zijn bezet. Oekraïne vecht terug en heeft delen kunnen terugveroveren. De oorlog gaat door en wordt uitgevochten langs een lange frontlinie waarbij van beide klanten veel aanvalsdrones worden ingezet.

Eric Schmidt is verschillende keren in Oekraïne geweest en benadrukte dat de toekomst van oorlogen door massale aanvallen (drones swarms) worden bepaald.

Oekraïne heeft behoefte aan kamikaze-drones ofwel zelfmoorddrones. Deze betaalbare drones kunnen op het slagveld worden ingezet om doelen uit te schakelen of te vernietigen. De massaal goedkope kamikaze-drones zouden verder niet neer te halen zijn door GPS-storing toepassingen van het Russische leger. Schmidt stelt dat de White Stork drones, mits in de handen van een goed opgeleide operator, vanwege hun hoge snelheid zeer moeilijk neer te halen zijn. 

Booming Drone Business in Estland

Estland is grenst aan Rusland en staat pal achter Oekraïne. De drone productie en business is in Estland een snelgroeiende sector, aldus investinestonia.com. 'Vorig jaar zag het land de grootste defensie-investering in zijn geschiedenis door Milrem Robotics. Het was gastheer van Ests DefenceTech, een vlaggenschipevenement gewijd aan veelbelovende technologieën in de defensie- en veiligheidssector. Het Estse bedrijf Marduk ontwikkelt bijvoorbeeld een elektro-optisch anti-droneplatform van wereldklasse. Hun product, Marduk Shark, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning-algoritmen waarvoor patent is aangevraagd om een ​​verscheidenheid aan drones te detecteren, herkennen en erop te richten. TrackDeep , opgericht in 2021 en geleid door een team met drone-surveillance, IT en militaire achtergronden, gebruikt AI-aangedreven tracking om aangewezen gebieden te monitoren op inbreuken op de beveiliging. Het kan onder meer het aantal eigen vuurongevallen met drones op het slagveld aanzienlijk verminderen.'

Lees meer in Forbes (betaalmuur).

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024