Witold Kepinski - 30 januari 2024

Microsoft lanceert Windows Server 2025, maar Windows 11 blijft Windows 11

Microsoft heeft de eerste preview van Windows Server 2025 uitgebracht. De preview, build 26040, is beschikbaar voor IT-beheerders die willen experimenteren met de nieuwste functies en verbeteringen.

Microsoft lanceert Windows Server 2025, maar Windows 11 blijft Windows 11 image

De release van Windows Server 2025 is een belangrijke mijlpaal voor Microsoft. Het besturingssysteem is ontworpen om de hybride en adaptieve cloud te ondersteunen en biedt een aantal nieuwe functies om IT-beheerders te helpen hun infrastructuur te moderniseren.

Onder de nieuwe functies in Windows Server 2025 zijn:

  • Windows Server Hotpatching voor iedereen: Deze functie stelt IT-beheerders in staat om kritieke beveiligingsupdates toe te passen zonder dat de server opnieuw moet worden opgestart.
  • Next Generation Active Directory en SMB: Deze nieuwe functies verbeteren de prestaties en beveiliging van Active Directory en SMB.
  • AI-gebaseerde beheer: Deze functies gebruiken kunstmatige intelligentie om IT-beheerders te helpen hun infrastructuur te beheren en te beveiligen.

Naast de release van Windows Server 2025 heeft Microsoft ook build 26040 van de Windows Insider Canary Channel-versie van Windows 11 uitgebracht. Deze preview bevat enkele nieuwe functies, waaronder:

  • Verbeterde ondersteuning voor Android-apps: Windows 11-gebruikers kunnen nu Android-apps direct vanuit de Microsoft Store installeren en uitvoeren.
  • Nieuwe functies voor Microsoft Teams: Windows 11-gebruikers kunnen nu met elkaar videobellen en samenwerken in realtime via Microsoft Teams.

Het is opvallend dat zowel Windows Server 2025 als de Windows 11 Insider Preview build 26040 dezelfde buildnummer hebben. Dit heeft geleid tot speculaties over de reden waarom Microsoft de branding van Windows Server heeft geüpdatet, terwijl Windows 11 zijn 2021-branding blijft behouden.

Een mogelijke verklaring is dat Microsoft Windows Server 2025 als een belangrijkere release beschouwt dan Windows 11. Windows Server is een cruciaal onderdeel van de infrastructuur van veel bedrijven en organisaties, en de release van Windows Server 2025 biedt IT-beheerders een aantal belangrijke nieuwe functies om hun infrastructuur te moderniseren.

Een andere mogelijke verklaring is dat Microsoft de branding van Windows Server wil moderniseren om beter aan te sluiten bij de branding van andere Microsoft-producten, zoals Windows 11 en Windows 10. Windows 11 en Windows 10 hebben beide een moderne, minimalistische uitstraling, en de branding van Windows Server 2025 past beter bij deze uitstraling dan de branding van Windows Server 2022.

Wat de reden ook is, het is duidelijk dat Microsoft Windows Server 2025 als een belangrijke release beschouwt. Het besturingssysteem biedt een aantal nieuwe functies die IT-beheerders kunnen helpen hun infrastructuur te moderniseren en te beveiligen.