Witold Kepinski - 01 februari 2024

Security Academy krijgt opdracht van Quantumveilige Cryptografie Rijk

De komst van de krachtige quantumcomputer gaat grote impact hebben op de beveiliging van onze informatie in de toekomst. De Security Academy heeft vanuit het programma Quantumveilige Cryptografie Rijk (QvR), de opdracht ontvangen om een cursus te ontwerpen over dit onderwerp, voor alle IT-beheerders binnen de Rijksoverheid.

Security Academy krijgt opdracht van Quantumveilige Cryptografie Rijk image

De samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend door Aart Jochem (CISO Rijk), Aart van der Vlist (Directie CIO Rijk), Anita Wehmann (Digitale Weerbaarheid Rijksoverheid) en Rick Strijbos (Security Academy).

“Cryptografie beschermt onze informatie, communicatie en digitale identiteiten. Om dit in de nabije toekomst te kunnen blijven doen, zijn de komende jaren belangrijke veranderingen nodig. Daarvoor moeten onze IT-beheerders die opleiding hebben, zodat ze weten wat ze moeten en kunnen doen. Daaraan geeft deze training invulling”, aldus Aart Jochem, CISO-Rijk en opdrachtgever van het programma Quantumveilige Cryptografie Rijk (QvR).

Waarom is deze training essentieel voor IT-beheerders?

Cryptografie maakt het mogelijk om veilig online transacties te verrichten, verkeerslichten, bruggen en sluizen op een veilige manier aan te sturen en vertrouwelijke informatie te beschermen. Met de komst van een krachtige quantumcomputer, die snel data kan ontcijferen, zal de meeste cryptografie in de toekomst niet meer veilig zijn. De transitie naar quantumveilige cryptografie is complex en vereist een proactieve aanpak. Door nu al te beginnen met de voorbereidingen, kunnen we de risico’s die deze technologische vooruitgang met zich meebrengt, effectief beheersen.

Wat is de vorm van deze training?

Deze training wordt in de loop van 2024 beschikbaar gesteld en is opgebouwd uit modules die online te volgen zijn op een zelfgekozen moment. Het bevat videocontent, e-learning en een oefenomgeving, geïntegreerd in één digitaal platform.

Is deze training er alleen voor de Rijksoverheid?

Nee, deze cursus is geschikt voor iedere functioneel of technisch beheerder, in elke organisatie. De cursus wordt in opdracht van de Rijksoverheid ontwikkeld, maar het programma Quantumveilige Cryptografie Rijk (QvR) ondersteunt de levering aan andere overheden (bijvoorbeeld Provincies, Gemeenten en Waterschappen) en ook aan de energiesector, de financiële sector en het overige bedrijfsleven.

Meer informatie staat hier.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024