Redactie - 19 februari 2024

'X verdient geld aan handel met terroristen'

Een rapport rond transparantie stelt dat X, het voormalige Twitter, geld verdient met betalende diensten aan terroristen. Het bedrijf nam intussen actie, maar beweert dat haar processen in orde zijn.

'X verdient geld aan handel met terroristen' image

De claim komt van het Tech Transparency Project (TTP), een onderzoek van de Amerikaanse lobbygroep Campaign for Accountability. Het onderzoek stelt dat X abonnementen (blauwe vinkjes, die acht dollar per maand kosten) verkocht aan bekende leden van terreurbewegingen.

Blauw vinkje voor Houthi's en Hezbollah-generaal

Onder meer Ansar Allah, beter bekend als de Houti’s, heeft een account met 23.000 volgers en krijgt momenteel sancties opgelegd door de VS omdat het schepen in de Rode Zee aanvalt. Daardoor geldt er een handelsembargo, waaronder in principe ook abonnementen op X vallen, schrijft de BBC.

Ook Hassan Nasrallah, secretaris-generaal van Hezbollah, is een geverifieerd lid van X terwijl hij op sanctielijsten staat. Net zoals de Iraanse staatstelevisie.

'X leeft wettelijke verplichtingen na'

Het veiligheidsteam van X zegt op het eigen platform dat het wettelijke verplichtingen naleeft en dat betalingen ook worden gescreend door betaalproviders.

Maar die bewering is al langer onzin. Sinds de overname door Elon Musk en het ontslagen van het merendeel van het personeel is het voormalige Twitter een verzamelbak van pogingen tot oplichtingen. Het systeem om tweets te rapporteren werkt nauwelijks en je kan amper scrollen zonder gesponsorde tweets tegen te komen die je leiden naar nagemaakte nieuwssites die gebruikers proberen op te lichten. X verdient dus niet alleen geld aan terroristen, maar ook aan oplichters.