Redactie - 23 februari 2024

Intel brengt chipproductie onder in losse entiteit

Intel gaat haar chipproductie en de producten waar chips in zitten voortaan als twee aparte organisaties behandelen. Dat moet Intel Foundry Services de ruimte geven om voor concurrenten van Intel te werken.

Intel brengt chipproductie onder in losse entiteit image

Intel kondigde in 2021 haar Foundry Services aan. Tot dan produceerde het bedrijf alleen voor de eigen producten chips, gaande van de commercieel verkrijgbare CPU’s voor servers, desktops en laptops, tot producten aangedreven door een Intel-chip zoals ethernetmodules. Inmiddels kunnen ook anderen, inclusief concurrenten van Intel, hun chips op maat laten maken door Intel.

Intel Foundry Services en Intel Products

Nu kondigt CEO Pat Gelsinger (foto) aan dat het bedrijf daarom intern zal opsplitsen. Intel Foundry Services zal de technologieontwikeling, toeleveringsketens, productie en halfgeleiderbehuiding (packaging services) omvatten. Intel Products zal vooral functioneren als een organisatie die niet haar eigen chips maakt, en zal onder meer client, desktop en netwerkkits maken.

De twee worden juridisch gescheiden, met hun eigen personeel en procedures. Intel wil daarbij zo min mogelijk overlap om klanten die concurreren met klanten vertrouwelijkheid te bieden.

Het wordt op dit moment geen volledige scheiding, zoals enkele jaren geleden met HPE en HP Inc. of IBM en Kyndryl. Zo blijft ook het aandeel van Intel dat van de beide afdelingen samen. Tegelijk wordt een volledige spin-off in de toekomst niet uitgesloten.

Klanten afsnoepen van TSMC

Gelsinger is wel nuchter over de ambities: Intel Products wordt net zoals andere chipafnemers behandeld, maar neemt de komende jaren nog het merendeel van de bestellingen bij Intel Foundry Services af.

De aankondiging gaat gepaard met partnerschappen met Cadence, Ansys, Siemens en Synopsys, en onder meer een contract met Microsoft. Maar Gelsinger zegt ook expliciet dat hij graag Nvidia, Qualcomm, Google en AMD als klant wil. Die zijn op dit moment vooral klant bij het Taiwanese TSMC, de grootste geavanceerde chipmaker ter wereld.

In samenwerking met Data News