Witold Kepinski - 27 februari 2024

Odin Groep breidt onderwijsactiviteiten uit met overname Cloudwise

Om haar positie in het onderwijs te verstevigen neemt Odin Groep IT-dienstverlener Cloudwise, een IT-specialist in het onderwijs, over. Cloudwise zet haar bedrijfsvoering met de huidige directie en management voort en krijgt daarbij volwaardige toegang tot de faciliteiten en kennis van de groep. Odin Groep gaat met dochteronderneming Heutink ICT en Cloudwise onderzoeken waar synergievoordelen te behalen zijn met de intentie om samen de ICT-dienstverlening voor het primair- en voortgezet onderwijs verder te ontwikkelen.

Odin Groep breidt onderwijsactiviteiten uit met overname Cloudwise image


Volgens Arno Witvliet, CEO van Odin Groep, past deze stap helemaal in de groeistrategie van Odin Groep. Odin Groep stelt IT-bedrijven in staat te excelleren in hun eigen marktsegment. Om relevant te blijven, is groei, schaalgrootte en spreiding van markten noodzakelijk. "Vandaar dat onze strategie zich niet alleen richt op autonome groei, maar ook heel nadrukkelijk op het toevoegen van meer bedrijven binnen de groep. Bij voorkeur bedrijven die goed aansluiten bij voor ons bekende markten en bestaande portfolio’s. Om daarbij maximale synergie te creëren zoeken we naar organisaties die landelijk – of internationaal – actief zijn, dezelfde groeiambities hebben en – heel belangrijk – een vergelijkbare bedrijfscultuur hebben. Cloudwise voldoet ruimschoots aan deze criteria en gaat Odin Groep zonder twijfel verder helpen om onze activiteiten in het onderwijs verder te ontwikkelen. Met deze overname verwachten we dan ook te kunnen blijven innoveren en investeren in aansprekende oplossingen voor het onderwijs.”

Meer impact op het onderwijs 

Cloudwise is met elf jaar een relatief jonge IT-onderneming die haar dienstverlening en de digitale leer- en werkomgeving COOL heeft gebouwd op basis van Google Technologie. Dat bleek elf jaar geleden een gouden zet. Het bedrijf was vanaf de start erg succesvol in het primair onderwijs, weet ook Jeroen Kuerble, CEO van Cloudwise. “Onze passie voor het onderwijs en de opkomende Google technologie, onder andere door de enorme vraag naar Chromebooks, zorgde ervoor dat we het onderwijs echt iets nieuws konden bieden. Volledig cloudbased en gemaakt voor het onderwijs. Die innovatie heeft ons ver gebracht. We hebben meer dan 2.000 scholen en honderdduizenden dagelijkse gebruikers aan ons weten te binden.” Maar groter worden, brengt ook enorme uitdagingen met zich mee. “Onze klanten worden groter en veeleisender, terwijl innovatie steeds duurder en complexer wordt. Om die ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden is schaalgrootte, groei en specifieke kennis nodig. En dat is precies wat Odin Groep en Cloudwise beiden in huis hebben. Door onze passie voor het onderwijs te bundelen, kunnen we met ICT meer impact maken op het onderwijs.”

Innovatie en betrouwbaarheid voor primair- en voortgezet onderwijs 

Cloudwise zet haar activiteiten voort onder eigen naam en gaat samen met Odin Groep onderzoeken hoe de onderwijsactiviteiten – binnen Odin Groep samengevat onder Odin Onderwijs – in de toekomst beter op elkaar afgestemd en uiteindelijk samengevoegd kunnen worden.

Rogier Borggreve, Directeur Odin Onderwijs, ziet enorm veel potentie. “Met Heutink ICT hebben we al een bedrijf dat ruim 25 jaar ervaring heeft met IT-dienstverlening in het onderwijs. In die jaren hebben we één ding geleerd. Je moet jezelf telkens weer opnieuw uitvinden, groeien en professionaliseren om je waarde voor het onderwijs te kunnen blijven leveren. En dat moet in een steeds hoger tempo. Thema’s als privacy, security, continuïteit en turn-key leveringen staan bovenaan de wensenlijst van het primair- en voortgezet onderwijs. En dat tegen een scherpe prijsstelling. Tot nu toe keken we over en weer heel goed welke features toegevoegd werden. Dat resulteert in oplossingen en diensten die steeds minder onderscheidend zijn. En dat is niet efficiënt. Aan beide kanten zitten veel knappe koppen die hetzelfde doen. Door samen verder te gaan kunnen we onze gezamenlijke innovatieve slagkracht enorm vergroten. Daarvan profiteert niet alleen het primair onderwijs, waar zowel Heutink ICT als Cloudwise haar basis heeft, maar ook in het voortgezet onderwijs zien we veel kansen om samen een passend portfolio te realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat we ICT samen nog beter laten werken vóór het onderwijs.”