05 maart 2024

Mkb moet gegevensopslag prioriteren om zakelijk succes te ontsluiten

Bedrijven maken gebruik van steeds meer kanalen en platforms - van fysieke winkels tot online websites, mobiele apparaten en sociale media. Hierdoor kunnen ze meer gegevens verzamelen, klanten beter benaderen en begrijpen en hen aanbiedingen op maat doen. Nederlandse bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze gelijke tred houden met de snel ontwikkelende technologieën en innovaties en dat ze zijn toegerust om aan de voortdurend groeiende eisen te voldoen. Met de juiste planning en de juiste datastrategie kunnen kleine bedrijven, die meer dan 86 procent van de markt en 70 procent van de werkgelegenheid in Nederland uitmaken, beter inzicht krijgen in hun publiek en de volledige waarde van hun gegevens ontsluiten om hun bedrijf te optimaliseren en ook in de toekomst te blijven bloeien.

Mkb moet gegevensopslag prioriteren om zakelijk succes te ontsluiten image

Om gelijke tred te houden met de snelle groei van bedrijven en gegevens, moeten besluitvormers in het mkb de juiste infrastructuur voor gegevensopslag en back-upstrategie vinden. Het gaat hierbij niet alleen om het bieden van een grotere capaciteit, maar ook om het verbeteren van de prestaties, flexibiliteit en wendbaarheid bij de toegang tot informatie, zodat kleine en middelgrote ondernemingen concurrerend kunnen blijven en hun activiteiten kunnen verbeteren. Tegelijkertijd moet de juiste strategie voor gegevensopslag ervoor zorgen dat grote hoeveelheden gegevens economisch worden opgeslagen en dat er snel inzichten kunnen worden verkregen, bij voorkeur in realtime.

Er zijn diverse effectieve en gebruiksvriendelijke opslag- en back-upopties op de markt om het mkb te ondersteunen. Sommige zijn publieke of private cloud-opslag, andere zijn externe opslag op basis van harde schijven (HDD's) of solid-state drives (SSD's). Elke technologie biedt verschillende voordelen die bedrijven kunnen benutten, afhankelijk van hun behoeften. Met zoveel beschikbare opties kan het overweldigend zijn om de juiste oplossing te vinden. Voor het mkb raden experts NAS (Network Attached Storage) aan.

Gegevensopslag met NAS

NAS is een geschikte optie voor elk mkb dat op zoek is naar capaciteit voor het delen van bestanden, back-ups en het archiveren van inhoud, en wordt geleverd met verschillende opties en functies voor gegevensbescherming. Dit alles helpt bedrijven hun grote bestanden te beheren en veilig te bewaren. Bovendien kunnen organisaties hun opslag schalen en hebben ze op afstand toegang tot hun gegevens.

In een NAS-systeem worden gegevens centraal opgeslagen in een groep schijfstations, meestal gevuld met HDD's en/of SSD's. De voordelen van een dergelijke private cloud in vergelijking met een publieke cloud is de mate van controle. NAS-opslag is verbonden met het lokale netwerk, meestal via ethernet, en kan daarom ter plaatse worden beheerd. Het kan 24/7 worden bediend en gebruikt, waarbij de controle en toegang wordt gedelegeerd aan individuele gebruikers. NAS-oplossingen vormen een aanvulling op het werk en de samenwerking in een digitale omgeving en gebruikers kunnen de NAS-oplossing aanpassen aan hun specifieke toepassingen en werklasten. Er zijn veel opties op de markt, van oplossingen met twee, vier of acht schijfstations voor gemiddelde werklasten in kleine kantoren of thuiskantoren, tot oplossingen met acht tot 24 stations voor intensieve werklasten in kleine en middelgrote bedrijven en veeleisende omgevingen.

Het creëren van een robuuste NAS-oplossing is een noodzaak voor back-up, gegevensbescherming, externe toegang en digitale samenwerking, en biedt gebruikers een hoge capaciteit, doorvoer en betrouwbaarheid.

Voldoende capaciteit en betrouwbaarheid

Hoewel de prestaties en functionaliteit van de NAS-behuizing belangrijk zijn voor het mkb, is de keuze van de HDD ook een belangrijke overweging om te zorgen voor snelle gegevenstoegang, voldoende capaciteit en betrouwbaarheid.

Zelfs mensen die thuis of in een klein kantoor werken, worden geconfronteerd met hoge eisen voor het opslaan, delen en openen van gegevens, waarbij hoge overdrachtssnelheden en capaciteiten gewenst zijn. WD Red Plus schijven bieden de snelheid en capaciteit die nodig zijn om groeiende hoeveelheden gegevens op te slaan, te beschermen en te delen in middelgrote NAS-systemen met RAID-optimalisatie en een hogere energie-efficiëntie. NASware-technologie stemt de schijfparameters nauwkeurig af op de werkbelasting van NAS-systemen, wat de prestaties en betrouwbaarheid helpt te verbeteren. En omdat de WD Red Plus schijven zijn ontworpen om minder energie te verbruiken (in vergelijking met vorige modellen), kunnen de bedrijfskosten worden verlaagd. Met een capaciteit tot 14 TB biedt de HDD-reeks flexibiliteit, veelzijdigheid en vertrouwen bij het opslaan en delen van bestanden op het werk.

Wanneer bedrijven nog meer opschalen en hoge werkbelasting moeten verwerken in 24x7 commerciële NAS-omgevingen met meerdere gebruikers en NAS-omgevingen in ondernemingen, bieden WD Red Pro schijven de prestaties, schaalbaarheid en betrouwbaarheid die nodig zijn om op te slaan, te delen en samen te werken in RAID-geoptimaliseerde systemen met meerdere sleuven. Net als de WD Red Plus serie gebruiken de WD Red Pro schijven de exclusieve NASware-technologie en werden ze uitgebreid getest om compatibiliteit met en betrouwbaarheid in de meeste NAS-behuizingen te garanderen. Met de multi-axis schok- en rotatietrillingssensoren kunnen de WD Red Pro schijven storingen en trillingen in het schijfchassis detecteren, hierop anticiperen en deze proactief tegengaan. Om meer capaciteit te bieden en bedrijven in staat te stellen om gegevens te archiveren, worden de WD Red Pro schijven geleverd met een capaciteit tot 22 TB.

Begrip voor het belang van gegevensopslag

Eigenaars van kleine en middelgrote ondernemingen moeten het belang van back-ups in het bedrijf benadrukken om ervoor te zorgen dat gegevens worden beschermd. Door toegang te hebben tot gegevens en deze te kunnen analyseren, kunnen bedrijven zich ontwikkelen en basislijnen, benchmarks en inzichten vaststellen om hun bedrijf vooruit te helpen. Het maakt niet uit hoe groot een organisatie is, Nederlandse bedrijven doen er goed aan een solide opslag- en back-upstrategie te implementeren om het potentieel van hun gegevens te ontsluiten en zich voor te bereiden op toekomstig succes.

Door: Coert de Ridder, Business Development Manager Centraal Europa bij Western Digital

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024