Wouter Hoeffnagel - 06 maart 2024

Demissionair kabinet werkt aan plan om ASML in Nederland te houden

Het demissionair kabinet werkt in het geheim aan een plan om techbedrijf ASML in ieder geval deels in Nederland te houden. Zowel de Economische Zaken, Buitenlandse Handel als Financiën evenals premier Mark Rutte zijn bij het plan betrokken.

Demissionair kabinet werkt aan plan om ASML in Nederland te houden image

Dit meldt De Telegraaf. Vertrekkend bestuursvoorzitter Peter Wennink van ASML deelde in januari zijn zorgen over diverse uitdagingen in Nederland. Denk daarbij aan de woningcrisis, maar ook aan het afbouwen van belastingvoordeel voor kennismigranten. Dit bemoeilijkt het aantrekken van buitenlands talent, terwijl ASML juist in belangrijke mate afhankelijk is van expats.

Uitbreiding in of verhuizing naar buitenland

ASML zou daarom inmiddels overwegen buiten Nederland uit te breiden, waarbij ook een mogelijke (gedeeltelijke) verhuizing uit Nederland wordt onderzocht. Deze plannen bevinden zich voor zover bekend niet in een vergevorderd stadium.

Voor het demissionair kabinet is de waarschuwing vanuit ASML echter aanleiding voor actie, melden de bronnen in Den Haag. Het demissionair kabinet wil een vertrek van ASML voorkomen en werkt daarom een plan om het Eindhovense bedrijf in Nederland te houden. De operatie draagt de codenaam 'Beethoven', meldt De Telegraaf op basis van bronnen in Den Haag. Details over de plannen ontbreken.