Wouter Hoeffnagel - 10 maart 2024

Tienduizenden documenten van Zwitserse overheid op straat

Bij een cyberaanval op een softwareleverancier van de Zwitserse overheid is een grote hoeveelheid data buitgemaakt. De systemen van de leverancier zijn met ransomware in gijzeling genomen, waarbij ook een groot aantal documenten zijn buitgemaakt. Het gaat daarbij onder meer om documenten die door de Zwitserse overheid als vertrouwelijk geclassificeerd zijn, terwijl ook persoonsgegevens op straat liggen.

Tienduizenden documenten van Zwitserse overheid op straat image

Het gaat om een dataset met 1,3 miljoen bestanden, blijkt uit een analyse van het Zwitserse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Naar schatting zo'n 65.000 documenten hebben betrekking op de Zwitserse overheid. Ruim 47.000 van deze bestanden zijn eigendom van softwareleverancier Xplain, terwijl zo'n 9.000 bestanden eigendom zijn van de Zwitserse overheid. Van deze laatste bestanden is 95% van de documenten gerelateerd aan de Zwitserse politie en justitie.

5.200 documenten omvatten gevoelige informatie. In zo'n 4.800 gevallen gaat het daarbij om documenten die persoonsgegevens omvatten. 121 bestanden uitgelekte documenten zijn gemarkeerd als vertrouwelijk.