Witold Kepinski - 14 maart 2024

Investeringen in digitale infrastructuur zijn cruciaal bij meer gebruik generatieve AI

Generatieve AI heeft momenteel een aanzienlijk potentieel om de economische groei te versnellen, een impact te hebben op ons dagelijks leven en geleidelijk erkend te worden als een technologie voor algemene doeleinden. Maar er zijn nog steeds obstakels die moeten worden overwonnen – en voor een brede adoptie en een snellere implementatie zullen investeringen in data en digitale infrastructuur van cruciaal belang zijn. Dit schrijft Diederik Stadig van ING.

Investeringen in digitale infrastructuur zijn cruciaal bij meer gebruik generatieve AI image

Generatieve AI is al zichtbaar in de omzetgroei

Stadig: 'Enkele van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven verwachten aanzienlijk te kunnen profiteren van generatieve AI. Om generatieve AI op wereldwijde schaal in te zetten, hebben we de investeringen in de digitale infrastructuur van Amazon, Alphabet, Meta en Microsoft de afgelopen jaren sterk zien toenemen. 

Investeringen in digitale infrastructuur vormen een bredere categorie, maar omvatten ook investeringen in generatieve AI, omdat hiervoor ultrasnelle chips, microprocessors en datacenters nodig zijn. Counterpoint Research schat dat in 2023 ongeveer 13% van de uitgaven van Microsoft aan digitale infrastructuur specifiek voor generatieve AI was. Dit percentage zal in de toekomst waarschijnlijk stijgen naarmate bedrijven concurreren met hun AI-aanbod.

De verwachting is dan ook dat hun investeringen in de nabije toekomst zullen blijven groeien. Schattingen van deze groei variëren van 15 tot 22% voor 2024 (Dell'Oro, Bank of America). Naast grote technologiebedrijven hebben ook AI-startups als OpenAI en Mistral aanzienlijke investeringen ontvangen. De belangrijkste technologiebedrijven wedden er nu op dat AI het volgende grote ding zal zijn.'

Lees het hele artikel op de website van ING.