Wouter Hoeffnagel - 14 maart 2024

Gemeenten willen gezichtsscanners inzetten bij aanvragen identiteitsbewijzen

Diverse gemeenten willen gezichtsscanners gaan inzetten om fraude bij aanvragen van identiteitsbewijzen tegen te gaan. Wie een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aanvraagt, moet zijn gezicht met deze scanner laten scannen. Het systeem controleert vervolgens of de persoon die het identiteitsbewijs aanvraagt, ook daadwerkelijk op de pasfoto op het oude identiteitsbewijs staat.

Gemeenten willen gezichtsscanners inzetten bij aanvragen identiteitsbewijzen image

Dit meldt de NOS. Onder meer in Almere en Utrechtse Heuvelrug leeft het idee. Ook andere gemeenten zouden echter het concept overwegen. Het is echter onduidelijk of het systeem in lijn is met de privacywetgeving; een gezichtsscan is een bijzonder persoonsgegeven.

Al in gebruik op luchthavens

De scanners zijn niet nieuw en al langer in gebruik, met name op luchthavens. Hier worden zij gebruikt voor het controleren van de identiteit van reizigers die Nederland binnen komen.

De invoering van het systeem is overigens nog onzeker. Zo meldt een woordvoerder van Utrechtse Heuvelrug dat er nog procesmatige keuzes moeten worden gemaakt en het systeem eerst getest moet worden. Ook in onduidelijk of biometrisch materiaal opgeslagen blijft.

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) wijst in een reactie tegenover de NOS erop dat er geen wettelijke grondslag bestaat voor het gebruik van gezichtsscanners. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat het gebruik van dergelijke systemen onder de eigen verantwoordelijkheid van gemeenten valt.