Redactie - 15 maart 2024

Europees onderzoek naar AliExpress

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar AliExpress. Het verdenkt het Chinese e-commerce platform ervan de Europese DSA-regels te overtreden.

Europees onderzoek naar AliExpress image

De Commissie verdenkt AliExpress ervan om de regels in de Digital Services Act te schenden. Het heeft vermoedens dat op het platform valse medicijnen, dieetproducten en niet-toegelaten pornografisch materiaal worden verkocht. Wat er precies onder dat laatste valt is niet duidelijk.

Verborgen links

Tegelijk is het ook bezorgd om een praktijk van ‘hidden links’, waarbij niet-toegelaten producten op een niet transparante manier worden verkocht aan gebruikers. En over influencers die AliExpress zou inzetten om niet-toegelaten producten te verkopen. Naast de producten wil de EC ook het notice & takedown systeem onderzoeken, dat moet er voor zorgen dat gebruikers dingen snel kunnen melden.

De Europese Commissie benadrukt dat er op dit moment nog geen veroordeling op komst is. "We zeggen niet dat AliExpress de regels niet volgt, maar we vermoeden het wel. Dit is daarom de opening van een formeel onderzoek. Het geeft ons de mogelijkheid om dieper te onderzoeken en bewijzen van derde partijen te ontvangen", zegt een woordvoerder.

Geen tijdspad bekend

Een concreet tijdspad voor het verloop van het onderzoek is er niet. AliExpress telt zo'n 104 miljoen gebruikers in de EU. Eerder begon de Commissie al een gelijkaardig onderzoek tegen TikTok en X (Twitter).

In samenwerking met Data News

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei