Redactie - 24 maart 2024

Vans waarschuwt voor een datalek

Kleding- en schoenenfabrikant Vans waarschuwt voor een datalek. Bij een cyberaanval zijn gegevens van klanten buitgemaakt, die hierdoor risico lopen doelwit te worden van onder meer fraude of identiteitsdiefstal.

Vans waarschuwt voor een datalek image

Moederbedrijf VF Groep meldt in december vorig jaar ‘ongeautoriseerde activiteiten’ op een deel van haar IT-systemen te hebben gedetecteerd. Daarbij zijn volgens het bedrijf geen gedetailleerde financiële informatie of wachtwoorden gestolen. VF Groep kan echter niet uitsluiten dat criminelen misbruik proberen te maken van de verkregen klantgegevens. Of ook klanten van Timberland, The North Face en Dickies, andere merken van de groep, zijn getroffen is niet duidelijk.

Geen financiële informatie

Vans zegt in een e-mail aan haar klanten dat het datalek voor het eerst werd ontdekt op 13 december, en ‘blijkbaar werd uitgevoerd door externe bedreigers’. Het stelt onmiddellijk stappen te hebben ondernomen om de dreiging het hoofd te bieden, waaronder het afsluiten van getroffen IT-systemen en het inhuren van cyberbeveiligingsexperts. Op 15 december waren de hackers verwijderd, meldt het bedrijf.

"Onderzoek heeft uitgewezen dat het incident enkele persoonlijke gegevens van onze klanten heeft aangetast, die we normaal gesproken opslaan en verwerken om online aankopen te beheren, zoals e-mailadres, volledige naam, telefoonnummer, factuuradres en verzendadres", aldus de e-mail. Het bedrijf verzamelt of bewaart echter geen betalings- of financiële gegevens, zoals bankrekening- of creditcardgegevens, ‘dus er was geen kans dat gedetailleerde financiële informatie werd blootgesteld aan de aanvallers’.

Het bedrijf waarschuwt dat het incident ‘kan leiden tot pogingen tot identiteitsdiefstal, phishing en mogelijk fraude in het algemeen’. Vans adviseert klanten voorzichtig te zijn met verdachte e-mails, sms’jes en telefoontjes waarin om persoonlijke informatie wordt gevraagd. Vans zegt verder dat het contact heeft opgenomen met de relevante politiediensten en zegt dat het zijn cyberbeveiligingsbeleid zal herzien.

In samenwerking met Data News