Wouter Hoeffnagel - 25 maart 2024

Minister Adriaanses onderzoekt Nederlands of Europees alternatief voor AWS-keuze SIDN

De verhuizing van SIDN naar Amazon Web Services (AWS) is volgens demissionair minister Micky Adriaansens (foto) van Economische Zaken nog geen 'voldongen feit'. De minister wil onder meer onderzoeken of er een Nederlands of Europees alternatief is voor AWS.

Minister Adriaanses onderzoekt Nederlands of Europees alternatief voor AWS-keuze SIDN image

Demissionair minister Adriaansens reageert hiermee op een Kamerbrief. SIDN maakte begin dit jaar bekend zijn infrastructuur te verplaatsen naar AWS, onder meer met het oog op kosten. Het gaat daarbij specifiek om het domeinregistratiesysteem; de DNS-resolver verhuist niet naar AWS.

Minister maakt zich zorgen

De minister geeft in de brief aan dat SIDN het ministerie van EZK vooraf niet schriftelijk geïnformeerd heeft over het besluit met AWS in zee te gaan. Minister Adriaansens zegt zich zorgen te maken en is inmiddels in gesprek geweest met bestuurders van SIDN. Op basis van deze gesprekken meldt de minister dat de verhuizing nog geen 'voldongen feit' is. Ook meldt de minister SIDN op wettelijke verplichtingen te hebben gewezen, onder meer omtrent het borgen van de continuïteit van de dienstverlening.

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) gaat een Digital Transfer Impact Assessment (DPIA) uitvoeren op basis van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen. Pas nadat de DPIA is uitgevoerd en de overheid oordeelt dat SIDN aan haar zorgplicht voldoet kan een eventuele verhuizing doorgang vinden.