Wouter Hoeffnagel - 26 maart 2024

Florida legt social media-gebruik door jonge kinderen aan banden

De Amerikaanse staat Florida legt het gebruik van social media door kinderen jonger dan veertien jaar aan banden. Veertien- en vijftienjarige maken de platforms alleen gebruiken indien ouders hiervoor toestemming geven.

Florida legt social media-gebruik door jonge kinderen aan banden image

Een nieuwe wet dit dit vastlegt is deze week ondertekend door gouverneur Ron DeSantis van Florida. De wet is per 1 januari 2025 van kracht en is bedoeld om kinderen beter te beschermen tegen risico's van social media. De wet betekent onder meer dat social media-platforms bestaande accounts van gebruikers jonger dan veertien jaar moeten verbieden. Ook moeten accounts van veertien- en vijftienjarige worden verwijderd indien niet kan worden aangetoond dat hun ouders toestemming geven voor het gebruik van social media.

Oneindig scrollen

De wetgeving noemt geen platforms bij naam, maar spreekt wel over platforms die 'oneindig scrollen mogelijk maken'. De wet is minder streng dan eerder voorgesteld; in een eerder voorstel werd het gebruik van social media onder de zestien jaar verboden. DeSantis blokkeerde dit voorstel echter.

Florida is niet de eerste staat die maatregelen neemt tegen het gebruik van social media door jonge gebruikers. Zo namen ook Arkansas, Louisiana, Ohio, Texas en Utah vergelijkbare maatregelen.